23.10.19

Το erga omnes και ο παθητικός πρωθυπουργός...


Το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, για την ακρίβεια το ευρωπαϊκό “όχι” για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξακολουθεί να απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά όχι με...
την έννοια να σχεδιάσει συμμαχίες ώστε αρθούν σύντομα οι ενστάσεις, κυρίως των Γάλλων, και να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει το Μαξίμου είναι να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση - μπας και καθησυχάσει το βαθύ δεξιό της ακροατήριο, που βγάζει σπυράκια όταν ακούει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του έστω να ξεστομίζουν το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”.

Έτσι, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε στο μπρίφινγκ ότι “εμείς τασσόμαστε πάντα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Είναι προς το συμφέρον και εκείνων και το δικό μας να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική και σταδιακά να οδηγούνται στην ένταξη στην Ε.Ε.”. Φρόντισε, ωστόσο, να κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση για την “επιζήμια”, όπως είπε, Συμφωνία των Πρεσπών, επειδή με τη μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πάει πίσω και το erga omnes - εν προκειμένω η χρήση του “Βόρεια Μακεδονία” σε όλα τα εσωτερικά έγγραφα της γείτονος. Και ζήτησε... κατανόηση για την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία “θέλει να βελτιώσει πτυχές αυτής της συμφωνίας”. Το πώς ακριβώς θα το κάνει αυτό -και κυρίως με ποιον συνομιλητή από την άλλη πλευρά- δεν το αποκάλυψε.

Από την πλευρά της, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου βγήκε να υπερασπιστεί τη συμφωνία και να επικρίνει την κυβέρνηση επειδή δεν έχτισε πάνω σ’ αυτή και δεν έκανε το επόμενο βήμα. Στη σύνοδο, είπε (στον ρ/σ Στο Κόκκινο), ο πρωθυπουργός “παθητικά εντελώς παρακολουθούσε ως άσχετος θεατής την όλη υπόθεση. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε κατορθώσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών να έχει η χώρα πρωταγωνιστικό λόγο για τα Βαλκάνια. Τώρα, με αυτή την κυβέρνηση, κατορθώσαμε να μην έχουμε κανέναν λόγο”.

Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, που έμεινε μετά τη σύνοδο σιωπηλός, η Αναγνωστοπούλου επέκρινε τη στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: “Πρόκειται για μια μεγάλη ήττα της Ε.Ε., για μια Ευρώπη άβουλη και εγκλωβισμένη, που δείχνει ότι δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτε απολύτως για το μέλλον, συρόμενη από τα εσωτερικά συμφέροντα της κάθε χώρας, την ώρα που στα δυτικά Βαλκάνια υπάρχει κίνδυνος να δράσουν άλλες δυνάμεις”...

Κώστας Πουλακίδας
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: