17.11.19

Πάνω από 100 συλλήψεις «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι...


Μια μέρα μαζικών και ειρηνικών διαδηλώσεων σε πολλές γαλλικές πόλεις για την πρώτη επέτειο των «κίτρινων γιλέκων» σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια στο Παρίσι, όπου η αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων και...
αυρών νερού για να διαλύσει τα πλήθη.

Η τυφλή αστυνομική βία επέστρεψε λοιπόν χθες μετά από μήνες στις σαββατιάτικες κινητοποιήσεις με τις δυνάμεις της τάξεις να συλλαμβάνουν τουλάχιστον 147 ανθρώπους, να τραυματίζουν δεκάδες άλλους και επιβάλουν πρόστιμο σε 70 άτομα για διαμαρτυρία σε απαγορευμένη περιοχή.

Οι αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, όπως και πόλεις όπως το Μπορντό, η Νάντη και η Λυών με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.


Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνα από σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων, πυρπολημένων οχημάτων και διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν φορούσαν τα χαρακτηριστικά κίτρινα γιλέκα.


Αp photo

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 28.000 πολίτες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, 4.700 στο Παρίσι, αλλά τα «γιλέκα» έδωσαν σχεδόν διπλάσιο αριθμό.

Κάποιοι διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, αλλά η αστυνομία τους απομάκρυνε γρήγορα από το συγκεκριμένο σημείο, μετέδωσε το BFMTV.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις το σαββατοκύριακο στην λεωφόρο του Champs-Élysées, που έγινε πέρυσι σύμβολο των σαββατιάτικων διαδηλώσεων. Αντ’ αυτού ομάδες των «κίτρινων γιλέκων» συγκεντρώθηκαν σε νότιες και βορειοδυτικές περιοχές του Παρισιού.

«Καλώ τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν την Πλας ντ’ Ιταλί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Ντιντιέ Λαλμόν. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διαδηλωτές πέταξαν στο σημείο αυτό πέτρες στους πυροσβέστες, και σύμφωνα με τον Λαλμόν οι δυνάμεις ασφαλείας έγιναν στόχος επιθέσεων.


Αp photo

Η πρώτη πανεθνική διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» έγινε στις 17 Νοεμβρίου του 2018. Περίπου 283.000 διαδηλωτές απέκλεισαν τότε δρόμους σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη αύξηση του φόρου καυσίμων.

Η κυβέρνηση ακύρωσε στη συνέχεια την αύξηση του φόρου, αλλά οι διαδηλωτές ήγειραν ευρύτερες διεκδικήσεις για πιο άμεση δημοκρατία και το κόστος ζωής κατηγορώντας τον Μακρόν ότι προστατεύει την ελίτ και τους πλούσιους, αντί για τους φτωχούς πολίτες.


Αp photo

Ένα χρόνο αργότερα, τα «κίτρινα γιλέκα» δεν είναι η δύναμη που είχαν, αλλά το πνεύμα της εξέγερσης εξακολουθεί να είναι ισχυρό, όπως μεταδίδει το BBC.

«Ήμασταν αρχάριοι στην αρχή. Δεν γνωρίζαμε την πολιτική. Δεν ξέραμε πώς να κατέβουμε στους δρόμους. Δεν ξέραμε πώς να διαμαρτυρηθούμε », είπε μία 44χρονη γυναίκα που ήρθε στην πρωτεύουσα από τα ανατολικά της χώρας για να συμμετάσχει στην κινητοποίηση. «Κάναμε λάθη, αυτό είναι φυσιολογικό. Τώρα, έχουν βελτιώσει τις τακτικές μας. Θέλουμε να ακουστούμε. Θέλουμε χρήματα, αλλά μόνο όσα χρειαζόμαστε. Δεν θέλουμε πια αντιπροσωπευτική δημοκρατία, αλλά μάλλον συμμετοχική δημοκρατία» σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: