15.11.19

Παραμένει επίκαιρο 46 χρόνια μετά...

Χιλιάδες κόσμου συρρέει στο Συγκρότημα Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να αποτίσει φόρο τιμής. Οι πύλες του ιστορικού Ιδρύματος θα παραμείνουν ανοικτές την Παρασκευή και το Σάββατο από τις 9:30 έως τις 21:00. Την Κυριακή, ο...
εορτασμός της επετείου θα κορυφωθεί με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Γι' αυτό, το Συγκρότημα θα είναι ανοικτό από τις 9:30 και θα κλείσει στις 13:00. Η πορεία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16:00.

Τα Εξάρχεια θα είναι και φέτος στο επίκεντρο των αυστηρών μέτρων ασφαλείας, με 5.000 αστυνομικούς να αναμένονται στους δρόμους, drones αλλά και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ..

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα η αστυνομία και να αντιδράσει ανάλογα. Παράλληλα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στην πρώην ΑΣΟΕΕ (ΟΠΑ), όπου σημειώθηκαν θλιβερά επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες.

Πρόβα Πολυτεχνείου στην ΑΣΟΕΕ 

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, στήθηκε σκηνικό έντασης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρ. ΑΣΟΕΕ) όταν ΜΑΤ εισέβαλαν στο ίδρυμα προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον πέντε ατόμων ενώ έπνιξαν στα χημικά τους φοιτητές που νωρίτερα «έσπασαν» το λοκ άουτ της Σύγκλητου.

Τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ στάθηκαν αφορμή για σφοδρές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο αλλά και στο φοιτητικό κίνημα που απάντησε με μια μεγάλη πορεία στον κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη.




Ο φετινός εορτασμός διαφοροποιείται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς για πρώτη φορά οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται με κατηργημένο το άσυλο που σημαίνει ότι η αστυνομία θα μπορεί να επιχειρήσει και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Επίσης, για πρώτη φορά, θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ».

«Ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό»

«Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που οδηγεί τον λαό στη φτώχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για τα 46 χρόνια από τον ηρωϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

«Σε αυτή την επέτειο ας στείλουμε το σωστό μήνυμα. Ένα κοινό μήνυμα για τη μνήμη. Να μη ρίξουμε πάλι σκιά στην ουσία που είναι ο αγώνας της νεολαίας για Δημοκρατία. 



Σε αυτή την επέτειο ας δείξουμε σεβασμό στην πόλη. Στην Αθήνα, τις Αθηναίες και τους Αθηναίους που φιλοξενούν τους πάντες και ζητούν ανταπόδοση με σεβασμό» γράφει στον λογαριασμό του στο facebook ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Θεσσαλονίκη

Αν και όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλά για τον εορτασμό της επετείου, η βίαιη αστυνομική επέμβαση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, που σχολιάστηκε τουλάχιστον ως «προκλητική» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμονές 17 Νοέμβρη, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των φοιτητών... Ηδη αρκετές σχολές του ΑΠΘ έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις που τις επόμενες ώρες αναμένεται να αυξηθούν, μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» από τη Θεσσαλονίκη. 

Με γενικές συνελεύσεις από χθες έχουν πάρει αποφάσεις για κατάληψη τριήμερη ή τετραήμερη (Πέμπτη ή Παρασκευή έως Κυριακή) οι σύλλογοι: Φιλολογικού, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Αγγλικής Φιλολογίας, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Ψυχολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Πολιτικών Επιστημών, Πληροφορικής, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ. Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και σήμερα από τις φοιτητικές συνελεύσεις.

Στις κινητοποιήσεις για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συμμετέχει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης διοργανώνοντας δράσεις προβολής και διάδοσης της μνήμης του αντιδικτατορικού αγώνα και καλώντας τους πολίτες να δώσουν το «παρών».

Για αύριο, Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη – ξενάγηση στον χώρο Μνήμης Αντιδικτατορικού Αγώνα στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ενώ την Κυριακή 17/11, στις 5 το απόγευμα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στην πορεία για το Πολυτεχνείο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: