17.11.19

Επέτειος της εξέγερσης στη σκιά του «νόμος και τάξη»...


Ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα αποκτά φέτος η επέτειος για τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με την κυβέρνηση να προωθεί κατασταλτικές πολιτικές προς το φοιτητικό κίνημα και...
με τον πρωθυπουργό ακόμα και στο σημερινό του μήνυμα να τονίζει το θέμα της ασφάλειας και του νόμου.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «θυμόμαστε και διδασκόμαστε, μετατρέποντας την ιστορική μνήμη σε δημιουργικό παρόν. Τιμούμε τους αγώνες για Δημοκρατία με περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Με ανάπτυξη για όλους, ασφάλεια για όλους! Αφήνουμε πίσω ψεύτικα, διχαστικά, συνθήματα. Κάνουμε την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου αφετηρία περισυλλογής, ευθύνης και προόδου. Ενωμένοι οι Έλληνες, οικοδομούμε μια καλύτερη Ελλάδα. Την Ελλάδα που μας αξίζει. Με αλήθεια, σχέδιο, δουλειά και αποτέλεσμα. Προχωρούμε μπροστά!».

Όμως, στα καλέσματά τους για την απογευματινή πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, σωματεία εργαζομένων και δομές αλληλεγγύης σε πρόσφυγες, καταφέρονται ενάντια στην κυβέρνηση μετά την έντονη την αστυνομοκρατία και τις επεμβάσεις της αστυνομίας σε πανεπιστήμια και καταλήψεις.

Σήμερα στο κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου η προσέλευση ανθρώπων όλων των ηλικιών ήταν αυξημένη όπως και τις προηγούμενες δύο μέρες κατά τις οποίες εκπρόσωποι των κομμάτων και φορείς κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων. Το πρωί οι πύλες άνοιξαν νωρίτερα, στις 8:30, καθώς στη 1 το μεσημέρι θα ξεκινήσει κλείσει ο χώρος και να ακολουθήσουν οι ομιλίες της επιτροπής από την επιτροπή του εορτασμού.

Στη συνέχεια τα μπλοκ που θα ξεκινήσουν από την Πατησίων θα συναντηθούν στην πλατεία Κλαθμώνος με τα υπόλοιπα που έχουν προσυγκεντρώσεις εκεί, ώστε να ξεκινήσουν περίπου στις 16:00 την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Παράλληλα, κλειστό θα είναι το κέντρο της Αθήνας αφού σε εξέλιξη βρίσκονται, ανάλογα με τις συνθήκες, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους οδικούς άξονες Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Σημειώνεται ότι μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ. κλειστοί θα είναι οι σταθμοί του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» από στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» από τις 16:30. Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη ο εορτασμός της επετείου κορυφώνεται με τις πορείες προς το αμερικανικό προξενείο επί της οδού Τσιμσική, οι οποίες θα ξεκινήσουν από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου από νωρίς γίνονται καταθέσεις λουλουδιών και στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων του Πολυτεχνείου, από εκπροσώπους φορέων, φοιτητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους και απλούς πολίτες.

Αποκλεισμένο θα είναι από νωρίς το απόγευμα το κέντρο της πόλης. Όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση Τροχαίας από τις 14:30 σταδιακά, κι ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της πόλης, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους, ενώ στο πλαίσιο των μέτρων έχουν επιστρατευτεί και δύο εισαγγελείς πλημμελειοδικών που θα επιβλέπουν τα αστυνομικά μέτρα...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: