23.11.19

Κόμμα της ελάσσονος συμπολίτευσης;...


Συνέδριο μιας μέρας! Πρόκειται ασφαλώς για πρωτοτυπία. Ίσως να μην έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο πουθενά στον κόσμο. Ακόμη και κόμματα που βρίσκονται στην...
παρανομία κρατούν κάπως τα προσχήματα. Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο λόγος.

Κι όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα αυτό κάνει ρεκόρ. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο κόμμα στον πλανήτη, με αναφορά στον δημοκρατικό χώρο, που να πραγματοποίησε το πρώτο συνέδριό του δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή του. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο κόμμα στον κόσμο που να οργάνωσε συνέδριο με 6.000 μέλη (το 1996). Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο δημοκρατικό κόμμα που να έχει εκλέξει τον πρόεδρό του διά βοής.

Συνεπώς, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ κάνει συνέδριο χωρίς εκλεγμένους συνέδρους, χωρίς να έχει προηγηθεί προσυνεδριακός διάλογος. Βεβαίως, οι προηγούμενες… εξαιρέσεις συνέβησαν σε εποχές που το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην εξουσία και οι εσωκομματικές κρίσεις που παρήχθησαν, αντιμετωπίστηκαν με διοικητικά μέτρα.

Άλλοτε χωρίς επώδυνες παρενέργειες, άλλοτε με κόστος. Στην αρχή εξωραΐστηκαν από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς που διέθετε η πανίσχυρη κομματική γραφειοκρατία και όσοι επέμεναν να θέτουν θέμα λειτουργίας του κόμματος και ζητούσαν να κατοχυρωθεί χωρίς αστερίσκους η δημοκρατική διαδικασία –μία από τις τέσσερις ιδρυτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ– εκδιώχθηκαν (κάποιοι επέστρεψαν, μερικοί έγιναν βασιλικότεροι του βασιλέως).

Τώρα όμως τα πράγματα έχουν ζορίσει για το κόμμα-κίνημα που δέσποσε στη δημόσια σφαίρα για πολλά χρόνια. Από πρωταγωνιστής έχει γίνει κομπάρσος. Τη θέση που κατείχε στο πολιτικό σύστημα και στις καρδιές των αντιδεξιών και προοδευτικών ψηφοφόρων έχει καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από ό,τι φαίνεται έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως το αντίπαλο δέος στη Δεξιά. Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν αρέσει αυτή η κατάσταση. Δηλώνει ότι ο στόχος της είναι να την ανατρέψει και να κάνει ξανά το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τον δεύτερο πόλο του δικομματισμού, που θα κυβερνά είτε μόνο του είτε ως βασικός εταίρος σε κυβερνήσεις συνεργασίας...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Τάσου Παππά, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: