8.11.19

Ένταση στην Επιτροπή Αναθεώρησης για την επιστολή Τσίπρα...


Στην έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος ένταση δημιουργήθηκε, όταν ο πρόεδρος Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε στα μέλη της επιστολή του Αλέξη Τσίπρα με την...
οποία τονίζει την ανάγκη προσθήκης της ερμηνευτικής δήλωσης που είχε προτείνει το κόμμα του στο άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη υπουργών ότι διώκονται κατά την κοινή νομοθεσία και επισημαίνει τον κίνδυνο να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση της Novartis.

Έντονη ήταν η αντίδραση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τζαβάρα, και του εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδου, που κατηγόρησαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για απαράδεκτη αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική παρέμβαση και προσπάθεια εντυπώσεων.

Ο πρώτος δήλωσε προσβεβλημένος «γιατί ο κ. Τσίπρας ενώ είχε όλο το περιθώριο και το δικαίωμα -που κανείς δεν του το στέρησε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής- να έρθει και να πει την άποψή του, δεν το έκανε. Και έρχεται εκ των υστέρων, αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση, και προσπαθεί να ιδρύσει σχέση πατρωνίας».

Υποστήριξε επίσης ότι «είναι απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό .Δεν επιτρέπω ως εισηγητής της πλειοψηφίας να προσβάλει αυτή την κορυφαία διαδικασία και να μας λέει ο κ. Τσίπρας, “κύριοι δεν είσαστε στο ύψος των περιστάσεων για σοβαρά θέματα της επικαιρότητας”. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχει καμία σοβαρή πρόταση ο κ. Τσίπρας και συνεισφέρει μόνο σε ένα επικοινωνιακό συμβάν. Αυτό δεν είναι συμπεριφορά δημοκράτη προέδρου. Λυπάμαι γιατί αυτή η επιστολή υπονομεύει και δυναμιτίζει τον ποιοτικό κοινοβουλευτικό λόγο που όλες οι πλευρές εδώ στην Επιτροπή υπηρετήσαμε», κατέληξε.

Ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Τραγάκης, είπε ότι η επιστολή θα έπρεπε να επιστραφεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, όπως είπε, ήδη η συζήτηση για το άρθρο 86 παρ. 3 είχε εξαντληθεί στην προτείνουσα αλλά και στην παρούσα Βουλή αλλά και δεν χρειάζεται η ερμηνευτική δήλωση διότι προκύπτει από το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Όμως, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, αντέτεινε ότι η προσθήκη της ερμηνευτικής δήλωσης αφορά την τιμή του πολιτικού κόσμου. «Είδα, όσοι επικαλούνται το καλό κλίμα συζήτησης, να προσπαθούν να το ανατρέψουν υιοθετώντας ένα εκρηκτικό ύφος λέγοντας άτοπα κοινοβουλευτικά πράγματα. Πιστεύω ότι χτύπησε νεύρο η επιστολή. Η ουσία της ρύθμισης είναι για τη δωροδοκία. Δεν πρέπει να κρύβουμε πίσω από νομικές κατασκευές την ουσία. Θέλουμε να πέφτει φως σε σκάνδαλα», σχολίασε.

«Η προσθήκη της ερμηνευτικής δήλωσης που ζητάμε, αφορά την τιμή του πολιτικού κόσμου. Εμείς πέρα από την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας προτείναμε ερμηνευτική δήλωση ώστε εκείνα τα αδικήματα που δεν συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού να ανήκουν στη δικαιοσύνη», ανέφερε ο βουλευτής.

«Δεν συνιστά αναδρομική ισχύ αλλά συνταγματική πολιτική ευθύνη να εισάγουμε την ερμηνευτική δήλωση συνδέοντάς την και με το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis. Για το πραγματικό αυτό μεγάλο σκάνδαλο η Βουλή έχει ευθύνη να φτάσει μέχρι τέλος. Γι' αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει την ευθύνη να τοποθετηθούμε ώστε να πέσει άπλετο φως και να μην μείνει η εντύπωση ότι υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση. Ούτε να μην επιτραπεί στον δικαστή να φωτίσει όλες τις πτυχές για τη διαλεύκανση αυτού του μεγάλου σκανδάλου».

Νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος ισχυρίστηκε πως «πρώτη φορά αρχηγός κόμματος θέλει να εκμεταλλευτεί τη λειτουργία της Επιτροπής Αναθεώρησης. Τον καταγγέλλουμε. Θέλει να μας χρησιμοποιήσει, και αντί μιας ήρεμης διαδικασίας να μετατραπούμε σε αυτό που ξέρει καλά, σε αρένα».

«Υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ότι θέλει να προστατεύσει το κύρος του πολιτικού κόσμου και είναι ο ίδιος που δεν επέτρεψε ακόμα και για παράνομη ηχογράφηση να πάει στη δικαιοσύνη η υπόθεση. Θέλει να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα. Έχω τη δημοκρατική νομιμοποίηση να τον καταγγείλω. Αυτό που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ερμηνευτική δήλωση είναι μόνο την αλλαγή της δικονομικής διάταξης για την αποσβεστική διαδικασία, την παραγραφή, αντιφάσκει όμως με το Σύνταγμα».

«Πρέπει να σέβονται τις διαδικασίες. Δεν το κάνουν, υπονομεύουν και επιχειρούν να κάνουν ντρίπλα στην ερμηνευτική δήλωση να βάλουμε να προβλέπεται αναδρομικότητα», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε περαιωμένη τη συζήτηση στο σημείο αυτό, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό έχει ήδη εξαντληθεί κατά την επεξεργασία της συγκεκριμένης διάταξης ενώ θα υπάρχει η ευχέρεια να ξανασυζητηθεί στην Ολομέλεια.

Έτσι η διαδικασία για τις αναθεωρητέες συνταγματικές διατάξεις ολοκληρώθηκε σήμερα έπειτα από 70 ώρες συζήτησης, 168 παρεμβάσεις και ευρεία συζήτηση μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για την τελική διατύπωση...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: