22.11.19

«Όχι» στις διαφορετικές πλειοψηφίες για την ψήφο των αποδήμων...


Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής ζητούν ίδια πλειοψηφία στους νόμους που θα ρυθμίσουν τα επιμέρους ζητήματα της ψήφου των αποδήμων. Τα δύο κόμματα διαφώνησαν με...
την πρόταση της κυβέρνησης να προβλεφθούν διαφορετικές πλειοψηφίες, στο άρθρο 54 παρ.4, του Συντάγματος.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, σχολιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για την οριστική διατύπωση του άρθρου 54 παρ.4 για τους νόμους που θα ρυθμίσουν τα επιμέρους ζητήματα της ψήφου των αποδήμων, ανέφερε: «Το Σύνταγμα θέλει, για να ρυθμίζεται η ψήφος των αποδήμων, 200 ψήφους. Λέμε λοιπόν ότι αυτό πρέπει να τηρηθεί και  για όλα τα θέματα που αφορούν στην ψήφο των αποδήμων».

Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει αυτοτελές δικαίωμα εκλέγεσθαι για τους απόδημους.

Επίσης, ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δύο θέματα τα οποία είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία δεν έχουν ρυθμιστεί.

«Θέλουμε να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια του κοινού νομοθέτη, να αναγνωρίσει δικαίωμα του εκλέγεσθαι στους αποδήμους αλλά αυτό να είναι ουσιώδες στοιχείο της ρύθμισης και στο Σύνταγμα και ως νόμου».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε:

«Το Κίνημα Αλλαγής διαφωνεί να προβλέπονται τριών ειδών πλειοψηφίες για τα ζητήματα της ψήφου των αποδήμων, ιδίως για τη σχετική πλειοψηφία που απαιτείται στην ψήφιση του νόμου, ο οποίος θα ορίζει σε ποια Περιφέρεια θα προσμετράται η ψήφος τους»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: