13.11.19

Ξυλοκοπήθηκε επειδή βοήθησε τους μετανάστες...

Η υπόθεση του ξυλοδαρμού του γιατρού Δημήτρη Μακρέα από φασίστες των Χανίων αναβιώνει αύριο στο Εφετείο Δυτικής Κρήτης όπου...
εκδικάζεται η έφεση που έχουν ασκήσει οι δύο καταδικασθέντες για την επίθεση.

Το περιστατικό, που σημειώθηκε στις 25 Μαρτίου του 2015 στην πλατεία της Σπλάντζιας στα Χανιά, είχε ξεκάθαρα ρατσιστικά κίνητρα.

Εκεί, ομάδα ρατσιστών αρχικά επιτέθηκε σε μετανάστες, προπηλακίζοντάς τους έξω από το Στέκι μεταναστών και προσφύγων, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μουσική εκδήλωση με Ελληνες και Τούρκους μουσικούς.

Ο Δημήτρης Μακρέας μαζί με άλλους παρευρισκομένους είχαν βγει για να βοηθήσουν τους μετανάστες και αρχικά έτρεψαν σε φυγή τους επιτιθέμενους.

Ωστόσο, όταν αργότερα ο ίδιος και η σύζυγός του αποχώρησαν από το Στέκι, δέχτηκαν ύπουλη επίθεση από τέσσερα άτομα, που προφανώς τους παραμόνευαν.

Ο γιατρός δέχτηκε χτυπήματα στο κεφάλι από στειλιάρι, ενώ οι δράστες συνέχισαν να τον χτυπούν ακόμα και όταν είχε πέσει αιμόφυρτος στο έδαφος και κατέληξε νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο Χανίων με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

Στην περιοχή βρισκόταν μεγάλος αριθμός ανθρώπων, θαμώνες των γύρω καφετεριών, οι οποίοι κατέγραψαν τον αριθμό του αυτοκινήτου με το οποίο διέφυγαν οι δράστες και παρέδωσαν τα στοιχεία στην αστυνομία.

Οι τρεις από τους τέσσερις δράστες της επίθεσης συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ ο τέταρτος διέφυγε τη σύλληψη.

Τελικά, στο εδώλιο κάθισαν τρεις άνδρες εκ των οποίων οι δύο καταδικάστηκαν πρωτόδικα: ο ένας σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για επικίνδυνη σωματική βλάβη και 10 μηνών για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και ο άλλος σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Και οι δύο είχαν ασκήσει έφεση, η οποία είχε αναστέλλουσα δύναμη και μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Αποκαλυπτικό βίντεο

Ο δικηγόρος του θύματος, Δημήτρης Φουράκης, λίγες μέρες μετά το πρωτόδικο δικαστήριο είχε καταγγείλει στην «Εφ.Συν.» πως, αν και υπάρχει αποκαλυπτικό βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης, όπως καταγράφηκε από κάμερα καταστήματος της περιοχής, εντούτοις δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στη δικογραφία, αν και είχε παραδοθεί από την πρώτη στιγμή στα χέρια των Αρχών.

Για αύριο, Τετάρτη, το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι μεταναστών Χανίων και άλλοι αντιρατσιστικοί φορείς και συλλογικότητες της περιοχής διοργανώνουν παράσταση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Χανίων (στις 11 π.μ.), δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στον Δημήτρη Μακρέα και ζητώντας την καταδίκη των ενόχων ως παραδειγματισμό για να μην ξανασυμβούν αντίστοιχες φασιστικού τύπου δολοφονικές επιθέσεις...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: