14.11.19

Το «δεδικασμένο» με τον Βγενόπουλο δεν πτοεί τον Αρειο Πάγο...

Να αφαιρεθεί το σύνολο της δικογραφίας για το σκάνδαλο της Novartis, σε όποιο δικονομικό στάδιο κι αν βρίσκεται, ακόμα και από αυτό της προκαταρκτικής εξέτασης που χειρίζεται η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, επιχειρείται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με...
πληροφορίες, αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, με την οποία ζήτησε τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθήνας, προκειμένου να ανατεθεί η υπόθεση σε ειδικούς εφέτες ανακριτές, με αιτιολογία την αποφυγή της πολυδιάσπασης της έρευνας και -λόγω της σοβαρότητάς της- την ταχύτερη διεκπεραίωσή της.

Η σύγκληση της Ολομέλειας εφετών έχει οριστεί για τις 21 Νοεμβρίου και, σύμφωνα με την παραγγελία του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, τα μέλη της καλούνται να αποφασίσουν όχι μόνο την αφαίρεση της δικογραφίας από τους ανακριτές κατά της Διαφθοράς στους οποίους έχει ήδη διαβιβάσει η Ελένη Τουλουπάκη το σκέλος της υπόθεσης για το οποίο έχουν απαγγελθεί διώξεις κατά συγκεκριμένων εμπλεκόμενων προσώπων -όπως είναι ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα, και ο καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης Νίκος Μανιαδάκης, σύμβουλος πρώην υπουργών και πρώην προστατευόμενος μάρτυρας-, αλλά και την αφαίρεση της δικογραφίας από τα χέρια των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς που διενεργούν την προκαταρκτική εξέταση (Ε. Τουλουπάκη, Στ. Μανώλης και Χρήστος Ντζούρας), καθώς το σκάνδαλο της Novartis υπάγεται στον νόμο ν. 4022/2011 για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος.

Μάλιστα, την ώρα που η δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα παραμένει ανοιχτή ως προς τον νυν υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη, για τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του.

Πάντως, μετά τις χθεσινές διαρροές για το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του Αρείου Πάγου, που είναι η αφαίρεση της δικογραφίας στο σύνολό της, εισαγγελικές πηγές έκαναν λόγο για ακυρότητα των δικονομικών ενεργειών που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση που αφαιρεθεί η δικογραφία από το φυσικό της περιβάλλον, που είναι η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Οι ίδιες πηγές επικαλούνταν ότι κάτι τέτοιο είχε επιχειρηθεί να γίνει και στην υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας, με κεντρικό εμπλεκόμενο πρόσωπο τον εκλιπόντα σήμερα Ανδρέα Βγενόπουλο, αλλά τελικά τον δρόμο... έφραξε η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκου Παντελή, τότε προϊσταμένου των Εισαγγελιών κατά της Διαφθοράς και των οικονομικών εισαγγελέων.

Με διάταξή του ο Νίκος Παντελής είχε αποφανθεί πως μόνο οι εισαγγελείς κατά Διαφθοράς έχουν αρμοδιότητα ερευνών για τη διαφθορά.

Εξάλλου, χθες, εισαγγελικές πηγές, σε απάντηση όσων υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Φρουζής στην προανακριτική της Βουλής για πιέσεις που δέχθηκε από την Ελένη Τουλουπάκη τον Μάιο του 2018, ώστε να δώσει ονόματα πολιτικών με αντάλλαγμα την ένταξή του σε καθεστώς προστασίας, ανέφεραν:

«Ο κ. Φρουζής είναι κατηγορούμενος και μπορεί να λέει ό,τι θέλει για να υπερασπίσει τη θέση του». Και εξήγησαν ότι δεν είναι δυνατόν να έγινε τέτοια πρόταση στον Κ. Φρουζή, αφού είχε ήδη καταστεί κατηγορούμενος τρεις μήνες νωρίτερα. Μάλιστα, του είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα και είχαν δεσμευτεί οι λογαριασμοί που διατηρούσε στην Ελβετία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: