18.11.19

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης...

Η χθεσινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου ήταν κατά κοινή ομολογία η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων. Πλούσια σε πολιτικό περιεχόμενο, τόσο από την...
πλευρά των συνθημάτων όσο και από την πλευρά των συμβολισμών.

Εξίσου μαζική ήταν και η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων. Για την κυβέρνηση ήταν μια επίδειξη «του κράτους νόμου και τάξης», που εδώ και αρκετές ημέρες έχει δώσει δείγματα γραφής με κορυφαίο τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ και όσα ακολούθησαν.

Ο φετινός γιορτασμός, όμως, είχε ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ηταν εντυπωσιακή και δυναμική η παρουσία των νέων, φοιτητών και μαθητών, και εξίσου σημαντική η συμμετοχή στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Είναι, όμως, η πρώτη επέτειος που γιορτάσαμε μετά τη Μεταπολίτευση με καταργημένο το πανεπιστημιακό άσυλο και με την αστυνομία να έχει εφαρμόσει το μέτρο «μπαινοβγαίνοντας» στις σχολές.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελ. Οικονόμου, μάλιστα, εμφάνισε από το βήμα της Βουλής τις πανεπιστημιακές σχολές σαν το άντρο του εγκλήματος. Μίλησε «για την αντιμετώπιση των ομάδων χαμηλής τρομοκρατίας, των διακινητών ναρκωτικών και των εμπλεκομένων σε κάθε μορφή λαθρεμπορίου, που βρίσκουν παραδοσιακά άσυλο στους πανεπιστημιακούς χώρους», για τους οποίους «από το αρχηγείο της Αστυνομίας έχουν ήδη εκδοθεί προ ελάχιστων εβδομάδων πολύ συγκεκριμένες διαταγές και οδηγίες».

Πράγμα που σημαίνει ότι οι έφοδοι της αστυνομίας στις πανεπιστημιακές σχολές θα συνεχιστούν. Κάτι που επιβεβαίωσε με τον τρόπο του ο αρμόδιος υπουργός με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». «Η αστυνομία δεν έχει δουλειά στα πανεπιστήμια. Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει αστυνομία στα πανεπιστήμια. Ούτε η παρανομία έχει δουλειά στα Πανεπιστήμια», είπε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η αστυνομία θα μπαίνει όποτε θέλει στα πανεπιστήμια, αν και όπως λέει υποκριτικά ο υπουργός δεν έχει δουλειά εκεί, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της παρανομίας.

Πρόκειται για νέα κατάσταση. Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία δεν είχε αποκτήσει τέτοια βάση νομιμοποίησης η παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ούτε επί χούντας. Σε αυτή την κατάσταση η χθεσινή πορεία ήταν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης. Και ήταν το πρώτο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: