14.11.19

Δεν θέλουν να επιστρέψουν τα χρήματα!...

Προσφυγή από… ΝΕΡΙΤ στο ΣΤΕ εναντίον του συμψηφισμού μισθών – αποζημιώσεων...

Περισσότερα από δέκα ανώτερα στελέχη της διοίκησης της ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγονται στην προσφυγή 233 εργαζομένων της κρατικής τηλεόρασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της εφαρμογής της ΚΥΑ υπ’ αριθμόν 21423/8-3-2019, με την οποία ρυθμίζεται ο...
τελικός τρόπος πληρωμής των οφειλόμενων ποσών από την αναβίωση των συμβάσεων στην ΕΡΤ. 

Πρόκειται για την περίφημη ΚΥΑ των συμψηφισμών, με βάση την οποία πολλοί εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ θα λάβουν τους μισθούς της διετίας του «μαύρου», ενώ οι εργαζόμενοι της ΝΕΡΙΤ καλούνται να επιστρέψουν τα ποσά της αποζημίωσης που έλαβαν, έχοντας αποδεχθεί το λουκέτο στην ΕΡΤ το 2013, για να επαναπροσληφθούν στη νέα εταιρεία της ΝΕΡΙΤ.

Η προσφυγή των 233 της ΕΡΤ/ΝΕΡΙΤ στο ΣτΕ θα συζητηθεί στις 11 Φεβρουαρίου του 2020 και αναμένεται να προκαλέσει… εμφύλια σύρραξη εντός της κρατικής τηλεόρασης, αφού πιθανό μπλοκάρισμα της ΚΥΑ σημαίνει πως κανείς δεν θα λάβει χρήματα!

Οι 233 προσφεύγοντες, μεταξύ αυτών και ορισμένα ανώτατα στελέχη της τωρινής διοίκησης της ΕΡΤ, που κατείχαν διευθυντικές θέσεις και κατά την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν να κηρυχθεί η ΚΥΑ των συμψηφισμών άκυρη με το επιχείρημα ότι προβλέπει επαχθείς όρους για την επιστροφή των αποζημιώσεών τους στον κρατικό προϋπολογισμό και τους προκαλεί βλάβη, καθώς το ύψος των επιστρεφόμενων ποσών υπερβαίνει τις εκκρεμείς υποχρεώσεις της εταιρείας προς αυτούς. 

Πρόκειται για πρόσωπα που εργάζονταν για το Δημόσιο, στην πρώην ΕΡΤ, έλαβαν αποζημίωση μετά το κλείσιμο της πρώην ΕΡΤ, επανήλθαν την επόμενη ημέρα στη θέση τους, εργαζόμενοι στη ΔΤ και αργότερα στη ΝΕΡΙΤ, και παραμένουν ως σήμερα στη νέα εταιρεία ΕΡΤ (πρώην ΝΕΡΙΤ), η οποία συνιστά συνέχεια του φορέα της ΕΡΤ. Εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους, που απολύθηκαν και πήραν αποζημίωση, αλλά έχασαν τους μισθούς δύο ετών (2013 – 2015), εκείνοι διατήρησαν και αποζημιώσεις και μισθούς.

Έλλειψη νομίμου ερείσματος…

Συγκεκριμένα, η επιστροφή της αποζημίωσης με κράτηση ποσοστού 10% από τον μισθό των εργαζομένων, με κατώτατο όριο τα 100 ευρώ ανά μήνα και την αποπλήρωση εντός διαστήματος έξι ετών από τη λήψη της αποζημίωσης.

Τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν οι 233 κυμαίνονται, σύμφωνα με την προσφυγή, από 10.000 ευρώ έως και 49.490 ευρώ! Οι περισσότεροι θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά της τάξης των 15.000 – 20.000 ευρώ.

Οι λόγοι για τους οποίους τεκμαίρεται, σύμφωνα με την προσφυγή, η ακύρωση της ΚΥΑ είναι η «παραβίαση των όρων και η υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης», η «έλλειψη νομίμου ερείσματος», η «αντίθεση προς τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη διοικούμενου» και η «αντίθεση προς την αρχή της αναλογικότητας σε συνδυασμό με παραβίαση της αρχής της ισότητας».

Το κύριο επιχείρημα της πολυσέλιδης προσφυγής στο ΣτΕ είναι πως ο νόμος δημιουργίας της ΝΕΡΙΤ, ο ν. 4173/2013, στον οποίο στηρίχθηκε με το πρόσθετο άρθρο 16 η επάνοδος της ΕΡΤ, δεν αναφέρεται σε καμία απαίτηση του Δημοσίου προς εργαζόμενους και αφορά πολύ συγκεκριμένα τις «εκκρεμείς οικονομικές απαιτήσεις» του προσωπικού της ΕΡΤ. Ειδικότερα, η πρόβλεψη της ΚΥΑ για την επιστροφή των ποσών της αποζημίωσης με ένταξή τους σε καθεστώς ΚΕΔΕ αλλά και η επιστροφή όλου του ποσού σε περίπτωση συνταξιοδότησης μετατρέπει τους προσφεύγοντες σε «οφειλέτες του Δημοσίου».

Το θέμα πάντως τέθηκε και στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπου υπήρξε έντονη αντιπαράθεση, αφού πολλοί προσφεύγοντες ζήτησαν τη συνδρομή των μελών της Ένωσης κατά της ΚΥΑ. Κατά πλειοψηφία το ΔΣ αποφάσισε τελικά να ζητήσει από τη διοίκηση της ΕΡΤ τη μείωση του ποσοστού στην επιστροφή των αποζημιώσεων από 10% σε 5%...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: