13.11.19

Galaxy 92: 30 χρόνια «λίγα λόγια, πολλή μουσική»...

Ήταν 13 Νοεμβρίου 1989, την περίοδο της περίφημης «άνοιξης» της ελεύθερης ραδιοφωνίας, όταν από ένα μικρό στούντιο στο κέντρο της Αθήνας βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα ο Galaxy. Ιδρυτές του ο Σταύρος Γεωργάκης και ο Πάρης Ορφανίδης, οι οποίοι μαζί με τις...
οικογένειές τους διοικούν τον ραδιοσταθμό όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι το 2007 ήλεγχαν και έναν ακόμη σταθμό, ο οποίος μετά από διαδοχικές αλλαγές στο προφίλ του είναι ο τωρινός Μέντα 88.

Με βασικό του μότο το «λίγα λόγια, πολλή μουσική», ο Galaxy 92 ήταν ανέκαθεν στην καλή «όχθη» της ξένης μουσικής, παίζοντας κυρίως mainstream αλλά και πιο «slow» τραγούδια από όλες τις δεκαετίες. Ειδικά οι μπαλάντες ήταν το «σήμα κατατεθέν» του ραδιοσταθμού. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πιο «εναλλακτικός» στο playlist του, ωστόσο οι εμπορικές επιτυχίες του παρελθόντος συνεχίζουν να παίζουν σταθερά.

«Είμαστε μουσικό ραδιόφωνο με την ουσιαστική έννοια του όρου. Μεταδίδουμε μουσικές, δεν τις τυποποιούμε. Βασικό κριτήριο για την επιλογή των τραγουδιών είναι η πολυσυλλεκτικότητα και η ποιότητα, όχι η στενή παρακολούθηση των charts. Το ρεπερτόριό μας εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο. Τίποτε δεν μένει σταθερό για πάντα», είχε δηλώσει ο Όμηρος Ορφανίδης στο έντυπο τετΡΑΔΙΟ της Ελευθεροτυπίας με αφορμή τα 20χρονα του σταθμού.

Στο πρόγραμμά του ο Galaxy 92 έχει ιδιαιτερότητες που δεν συναντώνται συχνά σε άλλα ραδιόφωνα, έχοντας μια ιδιαίτερη σχέση με τους παραγωγούς του. Κάποιοι κάνουν εκπομπές στον σταθμό εδώ και πολλά χρόνια, όπως ο Θοδωρής Γιαννόπουλος και η Έφη Μαλτέζου, και πολλοί άλλοι φεύγουν αλλά ξαναέρχονται, χωρίς όμως να λείπουν και τα νέα πρόσωπα. Ήταν από τους ελάχιστους σταθμούς που είχαν ζωντανές εκπομπές και τα Σαββατοκύριακα, μέχρι την περίοδο των μνημονίων, ενώ είχε ιδιαίτερη «αδυναμία» στους συντάκτες αυτοκινήτου (Σπύρος Ρέκκας, Τάκης Τρακουσέλλης, Τάκης Πουρναράκης).

Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα, τόσο στο οικονομικό του κομμάτι του όσο και σε εκείνο της απήχησής του στους ακροατές. Μοιάζει ο Galaxy 92 σαν να έχει κάνει «άνοιγμα» σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο μέσω διαδοχικών ΑΜΚ, προκειμένου να γίνει «συμπαίκτης» με τους Γεωργάκη-Ορφανίδη και ο μέσος όρος του στις ακροαματικότητες είναι μακριά από τις «παλιές καλές» εποχές του. Ωστόσο το «παλεύει» σε επίπεδο μουσικών επιλογών, με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, και τα νούμερά του βρίσκονται ακόμα σε αξιοπρεπή επίπεδα.

e-tetRadio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: