7.12.19

Μια ερώτηση χωρίς απάντηση...

«Είμαστε εικόνα από το μέλλον». Δεν υπάρχει σύνθημα πιο προφητικό από αυτό που γέμισε τους τοίχους και δονούσε τις διαδηλώσεις τον Δεκέμβριο του 2008. Η σφαίρα του Κορκονέα δολοφόνησε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, αλλά ενεργοποίησε πολιτικά μια...
ολόκληρη γενιά νέων που τράβηξαν την κουρτίνα για να αποκαλύψουν τις παθογένειες πίσω από την εικόνα της ευμάρειας.

Τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα προκάλεσαν ισχυρούς μετασεισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη: ο ευρωπαϊκός Τύπος καταγράφει το «ελληνικό σύνδρομο», ενώ ο Νικολά Σαρκοζί παίρνει πίσω την εκπαιδευτική μεταρρύθμισή του, φοβούμενος τον «ιό της εξέγερσης» που μπορεί να εξαπλωθεί.

«Ο Δεκέμβρης δεν είναι η απάντηση, είναι η ερώτηση». Σε αυτή την ερώτηση απάντησαν οι πολίτες διαδηλώνοντας από το Βερολίνο μέχρι τη Μελβούρνη, από τη Μόσχα μέχρι το Σαν Φρανσίσκο και το Μπουένος Αϊρες, ενώ ο «υποδιοικητής Μάρκος» έστελνε μήνυμα αλληλεγγύης στην εξεγερμένη Ελλάδα από τα βουνό του Μεξικού.

Τι ακριβώς συγκινούσε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο; «Είναι άραγε η έκρηξη αυτή προοίμιο και άλλων εκρήξεων; Είναι πιθανόν η οικονομική κρίση να προκαλέσει ξαφνικά την άνοδο της δυσφορίας και του θυμού, που ήδη διαπερνούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες;» προβληματιζόταν τότε η «Λιμπερασιόν», ενώ ο «Γκάρντιαν» μιλούσε για «μια χαμένη γενιά χωρίς δουλειά και ελπίδα».

Πολλοί πολιτικοί και τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ έδωσαν στον Δεκέμβρη του ’08 μόνο αγοραίες ερμηνείες, που αντιμετώπιζαν ως παθολογικό φαινόμενο την κοινωνική έκρηξη και την κινηματική δράση. Οπως και τα επόμενα χρόνια, όταν η κρίση ξέσπασε άγρια και η χώρα μπήκε στη μέγκενη της λιτότητας, ενώ ο λαός της αντιστεκόταν και διεκδικούσε.

Ο συγκρουσιακός κύκλος που άνοιξε τότε παραμένει ανοιχτός σε ερμηνείες –μία από αυτές θα ακούσουμε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη προσεχώς και μάλιστα σε… επιστημονική ημερίδα. Την ίδια ώρα, οι αστυνομικές δυνάμεις εκτελούν μια επιχείρηση γενικευμένης καταστολής κοινωνικών ομάδων και μεμονωμένων ατόμων, στέλνοντας μήνυμα σε όποιον τολμά να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για ερμηνείες στα γεγονότα αυτής της καυτής δεκαετίας, τόσο από τους κυρίαρχους όσο και από τους κυριαρχούμενους; Μα, γιατί όλες οι ερωτήσεις που έθεσε αυτός ο κύκλος παραμένουν ανοιχτές...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: