12.12.19

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας...

...παρακολουθεί τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά...

Λίγες ώρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής με βασικό θέμα για την Ελλάδα την τουρκική προκλητικότητα και το μνημόνιο με τη Λιβύη ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε από το βήμα της Βουλής να μην δώσει “λευκή επιταγή” στον Πρωθυπουργό.

Τα...
εθνικά θέματα δεν θα βρεθούν ποτέ στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως μαζί με το μεταναστευτικό θα αποτελέσουν πεδίο σύγκρουσης αν στην Κουμουνδούρου διαπιστώσουν πως η ενεργητική εξωτερική πολιτική που είχε ασκηθεί επι 4,5 χρόνια, όπως υποστηρίζουν, απέναντι στην Τουρκία αποτελέσει οριστικά παρελθόν.

Σε μια ομιλία που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στους κύκλους της κυβέρνησης και της ΝΔ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κάνει σαφές πως θα παρακολουθεί πολύ στενά την κυβέρνηση σε κάθε της βήμα στα εθνικά θέματα ασκώντας αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη, αλλά και με κριτική όπου χρειάζεται. Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκέλεσε έντονη δυσαρέσκεια το γεγονός πως ο Πρωθυπουργός δεν έμεινε στην αίθουσα της Ολομέλειας για να ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μητσοτάκης δε πρόκειται να γίνω”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μένοντας πολύ στη στάση που είχε κρατήσει ο πολιτικός του αντίπαλος όταν ήταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης με το “καμπανάκι” να χτυπά κυρίως για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνούν και τη σφοδρή κριτική που είχε δεχθεί τον Δεκέμβριο του 2017 η τότε κυβέρνηση εξαιτίας της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε πολύ στο ζήτημα των κυρώσεων και όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr,  αναμένεται να απαιτήσει ως απάντηση στην Τουρκία στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες. Το ίδιο επεσήμανε και στη Βουλή ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πιέσει η κυβέρνηση για επιβολή ευρω-κυρώσεων, ειδάλλως όπως σημείωσε “θα εμφανιστούν ελληνικές φρεγάτες, όταν θα είναι αργά”.

Τι υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση; Εκτιμούν πως αν δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές κυρώσεις και κάποιο τουρκικό πλοίο βρεθεί στην επίμαχη περιοχή δεν θα αρκούν οι όροι εμπλοκής που τήρησε η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς απέναντι στο Barbaros και σε πολεμικά πλοία το 2018 κάτω από το Καστελόριζο.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι σε κρίσιμα θέματα, όπως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τη γείτονα και οι διεθνείς συνομιλίες για τη Λιβύη, η Ελληνική Κυβέρνηση είτε εξακολουθεί να βρίσκεται σε σύγχυση είτε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Με αυτά τα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στην κυβέρνηση να εφαρμόσει μια δέσμη έξι μέτρων:

- Να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

- Επέκταση αυτών των κυρώσεων και για πρόσωπα και εταιρείες που πιθανόν να προβούν σε παράνομες ενέργειες και εντός της ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

- Να προβούν οι ΗΠΑ σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1, μαζί δηλαδή με το Ισραήλ και την Κύπρο, για την προώθηση του αγωγού EastMed που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία.

- Να συγκληθεί η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου.

- Συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο.

- Να δοθεί το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: