3.12.19

Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις από την Αθήνα...


...για τα κλειστά κέντρα προσφύγων...

Επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο, έστειλε η...
Επίτροπος Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας αναφορά για το σχέδιο της κυβέρνησης να μεταφέρει μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου σε κλειστές δομές φιλοξενίας.

Η Dunja Mijatovic θέτει ερωτήματα στην ελληνική κυβέρνηση που αφορούν τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων όσων θα κρατούνται στα κλειστά κέντρα. Διερωτάται εάν σκοπός είναι η μετακίνηση του συνόλου των ατόμων που δεν θα έχουν μετεγκατασταθεί στην ενδοχώρα έως και την κατασκευή τους.

Επίσης, ρωτά, εάν σκοπός της κυβέρνησης είναι να μεταφέρονται σε αυτές τις δομές όλοι οι νεοεισελθέντες στην Ελλάδα.

Ακόμη, ζητώνται διευκρινίσεις για τη φύλαξη στις δομές, αλλά και για το εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις φιλοξενίας.

Ολοκληρώνοντας, η κ. Dunja Mijatovic ζητά ενημέρωση για πιθανά σχέδια για την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όσων παραμένουν στις υπάρχουσες δομές στα νησιά του Αιγαίου.

Η απάντηση της Ελλάδας
Στην απαντητική επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναφέρεται πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η «ανθρωπιστική κρίση».

«Η κυβέρνηση στοχεύει στην εφαρμογή συστημάτων ελέγχου εισόδου-εξόδου», αναφέρει ο υπουργός και σημειώνει πως θα δημιουργηθεί ένα κλειστό κέντρο σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά (Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο), το οποίο θα εργάζεται παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα.

Όσοι φτάνουν στην Ελλάδα από την 1/1/20, όπως αναφέρεται, «θα τοποθετούνται σε μία δομή, ανάλογα με τις επιταγές του νόμου».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει πως οι συνθήκες φιλοξενίας θα πληρούν τις ευρωπαϊκές επιταγές.

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται στη δημιουργία ενός δίκαιου, βιώσιμου και ασφαλούς συστήματος ασύλου, το οποίο θα συμβαδίζει με τις απαιτήσεις που ορίζονται από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα»....

Δεν υπάρχουν σχόλια: