10.12.19

Εάν Ελλάδα και Κύπρος μας αμφισβητήσουν, θα απαντήσουμε...

Την πρόθεση της Άγκυρας να υπογράψει κι άλλες συμφωνίες, παρόμοιες με εκείνη που κυρώθηκε ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη, με όλες τις παράκτιες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο γνωστοποίησε τη Δευτέρα ο...

υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως οποιαδήποτε άλλη συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνει τη χώρα του, είναι άκυρη, ενώ προειδοποίησε Αθήνα και Λευκωσία πως αν κινηθούν εναντίον του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, θα υπάρξει απάντηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αφγανό ομόλογό του, ο κ. Τσαβούσογλου επιτέθηκε σε Λευκωσία και Αθήνα, υποστηρίζοντας πως αφενός οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν μονομερώς τις γεωτρήσεις, αφετέρου ότι η Ελλάδα συνεχίζει επαφές με Αίγυπτο, Ισραήλ και τον Λίβανο, προσπαθώντας να αφήσει εκτός χάρτη την Τουρκία.

«Εμείς πρωτίστως χαλάσαμε ένα μεγάλο παιχνίδι, στέλνοντας τα πλωτά μας γεωτρύπανα εκτός υφαλοκρηπίδας μας στις περιοχές που έδωσε άδειες η ‘ΤΔΒΚ’ στην ΤΠΑΟ (Ανώνυμος Συνεταιρισμός Τουρκικών Πετρελαίων). Δεν περίμεναν τέτοια κίνηση από την Τουρκία. Τώρα άλλαξαν οι ισορροπίες. Επικρατεί πανικός. Προσπαθούν να εκδοθούν αποφάσεις από την ΕΕ. Από την άλλη βλέπουμε ότι μαζί με την Ελλάδα, κάποιες χώρες της περιοχής, με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την Λιβύη αντιδρούν υστερικά. Βλέπουμε ότι κάνουν βήματα που δεν χωράνε στην διπλωματική ευγένεια και ωριμότητα. Π.χ. η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα. Πράγματι πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα δεν έχουν αυτή την κουλτούρα. Κι αφού δεν την έχουν, εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα. Αν επιθυμούν να λάβουν άλλα μέτρα έναντι αυτών των βημάτων, τότε πρέπει να είναι έτοιμοι για την απάντηση. Εμείς δεν επιθυμούμε να συγκρουστούμε, να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά θα υπερασπιστούμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο, την υφαλοκρηπίδα μας κι αν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα με την Λιβύη θα τα πάρουμε», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος, ειδικότερα στη χώρα μας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να υπογράψει «παρόμοια συμφωνία και με την Ελλάδα» και επέμεινε πως «η υπογραφή τέτοιων συμφωνιών για την μοιρασιά του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι ωφέλιμη για όλους».

Επανέλαβε ότι «η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, παρότι γνωρίζει η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράτζ δεν μπορεί να υπογράψει διακρατικές συμφωνίες αλλά μόνο μνημόνια, και αυτό είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο».

Ερωτηθείς, τέλος, αν η Τουρκία θα προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις σε άλλες περιοχές έπειτα από το μνημόνιο που συνυπέγραψε με την Λιβύη, ο Τσαβούσογλου απάντησε:

«Έχουμε δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Σήμερα κάνουν σεισμικές έρευνες στην Μεσόγειο και άλλες περιοχές, την Μαύρη Θάλασσα. Πρώτα μπορούν να γίνουν σεισμικές έρευνες σε αυτές τις περιοχές. Κατόπιν, αν έχουμε στοιχεία ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν, στέλνουμε και τα γεωτρύπανά μας, για τις ενέργειες και εργασίες μας στην δική μας υφαλοκρηπίδα δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν»...

Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: