5.12.19

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ...

...για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία...

Μετά και το ραντεβού των δυο αντιπροσωπειών και τη νέα συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν από τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι σήμερα έχει ακολουθήσει μια...
πολιτική παθητικού παρατηρητή και κατευνασμού της Τουρκίας, προσδοκώντας οφέλη στο προσφυγικό ζήτημα. 

Κομματικές πηγές τόνιζαν, με βάση την κυβερνητική εμπειρία που έχει αποκτήσει το κόμμα, πως είναι απόλυτη ανάγκη να εγκαταλειφθεί αυτή η στάση και να επιστρέψει η χώρα στην ενεργητική εξωτερική πολιτική σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων και τον ουσιαστικό διάλογο. Εκτιμούν, μάλιστα πως η πολιτική κατευνασμού της κυβέρνησης ΝΔ, όπως επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις, είναι καταδικασμένη να αποτύχει διπλά:

Από την αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αφού η συνάντηση των δυο ηγετών δεν εξαφάνισε τα πυκνά “σύννεφα” που υπάρχουν πάνω από την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το Αιγαίο. Στον ΣΥΡΙΖΑ πηγές επισημαίνουν πως “ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά σε ΑΟΖ παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εξαφάνισε ολόκληρη την Κρήτη, δεν έκανε καμία έστω έμμεση αναφορά στις δηλώσεις Ντονμέζ για γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, οι οποίες έγιναν λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Δεν χαρακτήρισε καν τις «ενέργειες της Τουρκίας» στη δήλωσή του προκλητικές ή παραβατικές”.

Στην Κουμουνδούρου εξακολουθούν να βλέπουν πως η στάση του Μαξίμου απέναντι στην Άγκυρα παραμένει αμυντική τη στιγμή που οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, που είχαν αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την παραβατική της δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου, πρέπει να επεκταθούν και για την παραβατική της δραστηριότητα νότια της Κρήτης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταβαίνει στην Τυνησία, προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη που διοργανώνει για 34η χρόνια το Αραβικό Ινστιτούτο Επιχειρηματιών, με θέμα τον ρόλο του κράτους στην ανάπτυξη και με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τυνησίας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα έχει επαφές με επιχειρηματίες και αξιωματούχους από την περιοχή.

Θα εστιάσει στην ομιλία του στη διασύνδεση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή με τον οικονομικό ρόλο της ως κόμβο μεταφορών ενεργείας εμπορίου και τεχνολογίας. Αναμένεται παράλληλα να τονίσει πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο, που θα βασίζεται στη συνεργασία με τις μη ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφερθεί στις πρόσφατες εξελίξεις με τη Λιβύη και την Τουρκία τονίζοντας ότι η ευρωμεσογειακή συνεργασία πρέπει να οικοδομηθεί στη βάση του διεθνούς δίκαιου, τόσο όσον άφορα το προσφυγικό, όσο και για τα θέματα θαλάσσιων ζωνών και ενεργείας.

Υπενθυμίζεται ο ιδιαίτερα ενεργός ρόλος που διαδραματίζει η Τυνησία σε σχέση με το Λιβυκό και ειδικότερα ο ρόλος που διαδραμάτισε ο πρώην Πρόεδρος της χώρας που πέθανε το καλοκαίρι.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο ίδιο πάνελ με τον πρώην Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Ο ισλαμιστής πρώην Πρόεδρος που  στέκεται απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έχει μια σύντομη συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: