3.12.19

Σύνοδος... πυθμένα για το ΝΑΤΟ...

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για το ΝΑΤΟ, καθώς σήμερα το μεσημέρι ξεκινούν στο Λονδίνο οι πρώτες «συντονιστικές» συναντήσεις μεταξύ των ηγετών, που αναμένεται να... φαγωθούν μεταξύ τους προτού δειπνήσουν με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο...
ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, σε μια τελετή που θα σημάνει την έναρξη της ετησίας συνόδου κορυφής της Συμμαχίας. Που φέτος είναι και επετειακή, καθώς συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου το 1949, στην αρχή –και για τις ανάγκες– του Ψυχρού Πολέμου.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, που με τις πρόσφατες δηλώσεις του περί «εγκεφαλικού θανάτου» της Συμμαχίας και τη σκληρή κριτική στις ΗΠΑ, για τη μονομερή αποχώρηση από τη βόρεια Συρία, και στην Τουρκία για την τρίτη κατά σειρά εισβολή στα κουρδικά «καντόνια», αλλά και με την άρνησή του να... συμμορφωθεί στον εκβιασμό Τραμπ για αύξηση της γαλλικής οικονομικής συμμετοχής στον κορβανά της Συμμαχίας, έχει βάλει κυριολεκτικά «φωτιά στα τόπια». Θα φανεί άραγε εξίσου αποφασιστικός και στη σύνοδο ή θα «μαζευτεί» μπροστά στον Τραμπ, το... Μεγάλο Αφεντικό της Συμμαχίας;

Η απάντηση θα εξαρτηθεί εν μέρει και από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το γαλλικό «μπαϊράκι» ο μεγιστάνας. Ο Τραμπ, με τους ωμούς εκβιασμούς του για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμμαχία, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμόρφωση των περισσότερων από τους 28 εταίρους της Ουάσινγκτον και είναι βέβαιο πως θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία της συνόδου κορυφής για να τραβήξει κι άλλο το σκοινί.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Γερμανία, που εδώ και χρόνια αρνιόταν να πληρώσει τα επιπλέον χρήματα που ζητά ο Τραμπ, «συνθηκολόγησε» την περασμένη εβδομάδα, με την καγκελάριο Μέρκελ να πλέκει το εγκώμιο της Συμμαχίας και των ΗΠΑ και να υπόσχεται πως θα ανεβάσει σταδιακά τις συμμαχικές δαπάνες της έως το 2% του ΑΕΠ της μέχρι το... 2031. Ουσιαστικά, η Μέρκελ «άδειασε» τον Μακρόν, αφήνοντάς τον μόνο απέναντι στην υπερδύναμη.

«Τούρκεψε» ο Ερντογάν!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, καταφθάνει μαινόμενος στο Λονδίνο και ο Ταγίπ Ερντογάν, που όχι μόνον συνεχίζει τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Μακρόν (τον χαρακτήρισε «ερασιτέχνη, άσχετο και... σπόνσορα της τρομοκρατίας»!), αλλά απειλεί και να μπλοκάρει με βέτο το (ακραιφνώς αντιρωσικό) «αμυντικό» σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, μέχρι να λάβει μεγαλύτερη «υποστήριξη» στη Συρία.

Αν και μετά το «πράσινο φως» Τραμπ στην εισβολή και το πρόσφατο ταξίδι του «σουλτάνου» στην Ουάσινγκτον, οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις έχουν σαφώς βελτιωθεί σε σχέση με το πρόσφατο «ναδίρ», η συνεχιζόμενη λυκοσυμμαχία του Ερντογάν με τον Πούτιν και η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 παραμένουν μεγάλα «αγκάθια», που διόλου δεν αποκλείεται να μετατραπούν σε ανοιχτές... εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο A.P. η Κάρεν Ντόνφριντ, επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου German Marshall Fund, οι 29 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πηγαίνουν στο Λονδίνο «με κακό προαίσθημα […] καθώς πολύ λίγοι περιμένουν μια συνάντηση που θα γεφυρώσει τις διαφορές και θα σταματήσει τις ρηγματώσεις. Οι ηγέτες έχουν την ευθύνη της συνοχής και της επαναδέσμευσης στις αρχές και τους κοινούς σκοπούς της Συμμαχίας. Αν όντως η σύνοδος αποτύχει, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σίγουρα θα πιει ένα ποτήρι στην υγειά τους, για τη δυσάρεστη κατάσταση όπου έχουν φέρει τη Συμμαχία»...

Γιώργος Τσιάρας

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: