10.12.19

Σύγκρουση στη Βουλή για την αστυνομική βία...

Ανέβηκαν οι τόνοι σήμερα στη Βουλή με αφορμή την άγρια καταστολή κατά διαδηλωτών το βράδυ της Παρασκευής, την οποία προκλητικά επιμένει να καλύπτει ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση.

Κατά τη...
συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που κατατέθηκε την ώρα των επεισοδίων με τη μορφή του κατεπείγοντος, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ 25 άσκησαν δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, ζητώντας εξηγήσεις για τη στάση της αστυνομίας.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ζήτησε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να απαντήσει τι σημαίνει η φράση συνδικαλιστή της αστυνομίας ότι τώρα μας έχουν λυθεί τα χέρια, και τον κάλεσε να μην επιχειρεί να συγκαλύψει παρανομίες οργάνων της τάξης.

Εάν αυτά συμβαίνουν στο δρόμο, μπροστά σε πολίτες και στα ΜΜΕ, τι μπορεί να συμβαίνει εντός των κρατητηρίων; αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις καταγγελίες για ουρλιαχτά και άγριο ξύλο στο ΑΤ Εξαρχείων. Πρόκειται για βασανιστήρια τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να καταδικάσει είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, με τη συμπεριφορά της η κυβέρνηση τορπιλίζει το πολιτικό κλίμα και σε αυτό το τοξικό περιβάλλον δεν μπορούν να υπάρχουν όροι στοιχειώδους πολιτικής συνεννόησης, σε μια περίοδο που είναι αναγκαία λόγω της όξυνσης που επιλέγει η τουρκική πλευρά.

Στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Μάκης Βορίδης που κατηγόρησε τον κ. Τζανακόπουλου για αστήρικτες κατηγορίες κατά της ΕΛ.ΑΣ. και συμπαράταξη με συγκεκριμένα ακροατήρια

Ο υπουργός επέκρινε επίσης τον Δ. Τζανακόπουλο ότι δεν έχει διαβάσει τις ανακοινώσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για διενέργεια ελέγχου των καταγγελιών καθώς και ότι στο ΑΤ Εξαρχείων τα ουρλιαχτά σχετίζονταν με ψυχιατρικό περιστατικό ενώ καμία προσαγωγή από επεισόδια δεν υπήρξε.

Κάλεσε μάλιστα το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να μην τοποθετείται πριν ολοκληρωθεί η έρευνα: Εάν κάποιος μιλά για ενόχους και αθώους φανερώνει την πολιτική του θέση [...] Εμείς λέμε ότι κάθε έκνομη ενέργεια θα ελέγχεται ενώ εσείς παίρνετε θέση και καταδικάζετε.

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη τη συμπαράταξή του με συγκεκριμένα ακροατήρια, παραγνωρίζει τη λαϊκή εντολή να τερματιστεί η ανομία και το χάος, επίσης παραγνωρίζει και το ότι η ΕΛΑΣ προστάτευσε το δικαίωμα στη διαδήλωση με επιτυχημένα μέτρα. Χαρακτήρισε μάλιστα «συγκλονιστικό» το να λέει ότι «δεν μπορούμε να έχουμε πεδίο πολιτικής συνεννόησης για τα ελληνοτουρκικά» επειδή υπήρξαν περιστατικά που ελέγχονται. Αυτή η θέση φανερώνει τις προτεραιότητες σας, είπε ο κ. Βορίδης.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης είχε εξαπολύσει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλ. Γρηγοριάδης, που ανέβηκε στο βήμα με τα χέρια πίσω από το κεφάλι και αναφωνώντας τη λέξη «παραδίνομαι», σε μια προσπάθεια να αναπαραστήσει το περιστατικό ακινητοποίησης νεαρού από άνδρες των ΜΑΤ. 

«Έστω ότι ήμουν αντεξουσιαστής, ταραχοποιός, αλλά δεν μπορεί να φωνάζω παραδίνομαι και να συνεχίζουν να με χτυπούν, να με κλωτσάνε στην κοιλιά, στα γεννητικά όργανα και στο στήθος, όταν είμαι εμφανώς άοπλος και παραδομένος», είπε ο κ. Γρηγοριάδης. Αναρωτήθηκε επίσης εάν όλη αυτή η αγριότητα είναι Δημοκρατία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Στέλιος Πέτσας υπερασπίστηκε το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης και, φυσικά, δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία γιατί οι διαδηλώσεις κύλησαν «με τρόπο υποδειγματικό».

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες για την βία κατά των πολιτών, τόνισε ότι ο σεβασμός του κράτους δικαίου δεν είναι α λα κάρτ. 

«Καταδικάζουμε κάθε αυθαιρεσία από κρατικό όργανο», επισήμανε για να συμπληρώσει πως η ελληνική πολιτεία έχει μία συνέχεια. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από τα μέσα του 2017 μέχρι το τέλος του 2018 η αρμόδια επιτροπή διερεύνησε 262 περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας. «Δεν ανακαλύπτουμε τώρα την αυθαιρεσία. Η ΕΛΑΣ ήδη έχει καλέσει τους πολίτες να πουν τις καταγγελίες τους. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου δεν είναι α λα κάρτ», υπογράμμισε...

efsyn.gr
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: