6.12.19

«Ναι» επί της αρχής στις Επιτροπές για την ψήφο των αποδήμων...

Με μεγάλη πλειοψηφία, χάρη στις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, πέρασε επί της αρχής από τις αρμόδιες Επιτροπές το...
νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που διαμένουν εκτός επικράτειας. Επιφυλάξεις εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, που δήλωσαν ότι θα αποφασίσουν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την πλήρη κατοχύρωση των εκλογικών δικαιωμάτων, έχοντας θέσει πέντε προϋποθέσεις προκειμένου να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Μεταξύ αυτών των προϋποθέσεων αυτών είναι ο διαχωρισμός του ψηφοδελτίου επικρατείας σε θέσεις που προορίζονται αποκλειστικά για τους ομογενείς, η ετήσια (και όχι δεκαετής) ανανέωση των εκλογικών καταλόγων του εξωτερικού και η κατάργηση της πρόβλεψης για ρύθμιση θεμάτων εφαρμογής του νόμου με υπουργική απόφαση.

Τα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, κατά τη έναρξη των εργασιών στις επιτροπές. εμφανίστηκαν ικανοποιημένα από τις αλλαγές, ζήτησαν περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το υπερψηφίζουν επί της αρχής.

Από την πλευρά του το ΜεΡΑ25 έχει αποσαφηνίσει ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής αλλά θα υπερψηφίσει ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία που λειτουργούν ανατρεπτικά και δεν αφήνουν περιθώρια για υπερψήφισή τους.

Στη δική του παρέμβαση, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκανε λόγο για εμβληματικό νομοσχέδιο μεγάλης εθνικής σημασίας και εμφανίστηκε ανοιχτός σε βελτιωτικές αλλαγές.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων επί των άρθρων...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: