15.12.19

Οι δύο «απλές ερωτήσεις» του Τσακαλώτου για τον ΕΝΦΙΑ...

Σε παρέμβαση για τη συμβολή της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την Κυριακή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε δύο ερωτήσεις, θέλοντας να...

αναδείξει ότι η συμβολή της Ν.Δ. στη μείωση του φόρου ακινήτων είναι μόλις 63 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο ερωτήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν οι εξής:

Μείωσε ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ τον ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ.;
Η Ν.Δ. έκανε μείωση κατά 205 εκατ. το 2019 και έχει προϋπολογίσει αύξηση 142 εκατ. για το 2020, άρα η δική της συμβολή είναι μόνο 63 εκατ.;

Απαντώντας ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι «ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22%, με το 12% της μείωσης να προέρχεται «από απόφαση της δικής μας κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή υλοποιήθηκε».

Προσπαθώντας να εξηγήσει τη διαφορά που προκύπτει με βάση τα στοιχεία που αναφέρθηκε ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι «τα νούμερα στον προϋπολογισμό δεν έχουν να κάνουν με τα ποσοστά των μειώσεων, γιατί έχει αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ».

Όσο για την επόμενη χρονιά, παραδέχθηκε ότι «μιλάμε για μια διόρθωση», την οποία -όπως σημείωσε- η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «είχε αναλάβει ως προαπαιτούμενο να κάνει και δεν την υλοποίησε». Πρόσθεσε ότι αυτή η διόρθωση -«που είναι σωστή να γίνει, καθώς αφορά να πληρώνουν όλοι, με βάση την πραγματική τους περιουσία, και όχι την πλασματική»- θα προχωρήσει από τη σημερινή κυβέρνηση και «θα φέρει επιπρόσθετα έσοδα και ένα μέρος αυτών των εσόδων, μεγάλο, το συντριπτικό, θα επιστρέψει στους πολίτες, με πρόσθετη μείωση των συντελεστών».

Στο θέμα παρενέβη κι ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος, απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο, αναγνώρισε ότι «έχετε δίκιο ότι είχατε νομοθετήσει μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 30% για περιουσίες ιδιοκτησίας, μέχρι 60.000 ευρώ», ύψους 260 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η μείωση αυτή έγινε πράξη από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Σύμφωνα με τον κ. Βεσυρόπουλο, η διαφορά που προκύπτει και στην οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσακαλώτος, οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. «έκανε ακριβώς το ίδιο και για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ (μείωση ΕΝΦΙΑ 30%), αλλά και περαιτέρω για περιουσίες μέχρι 70.000 ευρώ (μείωση 27%), για περιουσίες μέχρι 80.000 ευρώ (μείωση 25%), για περιουσίες μέχρι 1.000.000 (μείωση 20%) και για περιουσίες πάνω από 1.000.000 (μείωση 10%).

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της Ν.Δ. ο κ. Βεσυρόπουλος είπε πως «δώσαμε και σε αυτούς που έχουν τη μεσαία περιουσία, μείωση του ΕΝΦΙΑ... αυτούς δηλαδή, που εσείς όλα αυτά τα χρόνια τους τσακίσατε, τη μεσαία τάξη, τη φτωχοποιήσατε. Και τώρα ανακαλύψατε τη μεσαία τάξη! Και ποια είναι η μεσαία τάξη; Αυτή που κατεβάσατε το συμπληρωματικό φόρο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ και υπετριπλασιάσατε τους συντελεστές φορολόγησης του συμπληρωματικού φόρου. Κάναμε μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλες τις περιουσίες, στηρίζοντας πρώτα τη φτωχή περιουσία και μετά τη μεσαία περιουσία».

«Θετική η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις»

Σχολιάζοντας αργότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσα δήλωσαν οι κ. Σκυλακάκης και Βεσυρόπουλος, υπογράμμισε ότι «επί της ουσίας επιβεβαίωσαν ότι η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι θετική. Απλώς ο κ. Σκυλακάκης απάντησε εκτός θέματος και ο κ. Βεσυρόπουλος προσέθεσε το εκπληκτικό επιχείρημα ότι η μείωση του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε στα εκκαθαριστικά μετά την νομοθέτηση της μείωσης της Ν.Δ. και είναι σαν να την έκανε και αυτή η Ν.Δ.».

Επιπλέον -πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος- ο κ. Βεσυρόπουλος «είχε την καλοσύνη να αποδεχθεί ότι η Ν.Δ. δεν έκανε μείωση 22% στον ΕΝΦΙΑ όπως ισχυρίζονται, παρά μόνο ένα μέρος αυτής, καθώς και ότι η Ν.Δ. δεν έκανε τίποτα για το μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων (το 63%), δηλαδή όσους και όσες έχουν περιουσία έως 60.000. Ήταν και κάπως φειδωλός με την αλήθεια, βέβαια, όταν υπονόησε ότι η μείωση που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε μόνο τις περιουσίες ως τις 60.000 κάτι το οποίο είναι προφανώς ψευδές».

«Για το ότι η συμβολή της Ν.Δ. στην μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 63 εκατ. απάντησαν κατ' αναλογία της γνωστής έκφρασης: "Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω"...», επισήμανε, καταλήγοντας ο κ. Τσακαλώτος...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: