14.12.19

Τι περιμένουν Μητσοτάκης και Τσίπρας...

...για να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τον ΠτΔ...

Τουλάχιστον ένα μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο Κώστας Τασούλας είναι υποχρεωμένος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση στη...
Βουλή, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία εκλογής. 

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου η Ολομέλεια θα κληθεί να αναδείξει τον πρώτο πολίτη της χώρας και ο Πρωθυπουργός αναμένεται μετά τις γιορτές να πάρει την τελική του απόφαση.

“Στο βουνό ή στη θάλασσα” δεν έχει σημασία, αφού, όπως τόνισε στο Κοινοβούλιο στις 25 Νοεμβρίου στη συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση, θέλει να προτείνει ένα πρόσωπο που να μην διχάσει τις πολιτικές δυνάμεις. Θα επιχειρήσει, δηλαδή, να προσεγγίσει τουλάχιστον μια πολιτική δύναμη.

Κι αν η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολη το ίδιο δεν συμβαίνει με το ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά “κλείνοντας το μάτι” στον Κυριάκο Μητσοτάκη έδειξε τη Δευτέρα την προτίμησή της στους πρώην Πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ (Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου), ενώ προτείνοντας και τον Ευάγγελο Βενιζέλο έκανε ένα βήμα για να “σπάσει ο πάγος” μαζί του.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής “φωτογράφιζε” κάποιο πρόσωπο από την κεντροαριστερά εννοούσε έναν από του Προέδρους που θήτευσαν στη Χαριλάου Τρικούπη. Ορισμένοι εκ των “300” εκτίμησαν πως περισσότερο ήθελε να αποκλείσει υποψηφιότητες παρά να δώσει στοιχεία για το πρόσωπο που θα προτείνει. Η διείσδυση, όμως, της ΝΔ στον χώρο του κέντρου θα μπορούσε να περάσει και μέσα από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην “Πασοκοποίηση” του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ με την τοποθέτησή της “έκαψε” το σενάριο για τη δική της υποψηφιότητα που όλο και πιο συχνά ακουγόταν στα πολιτικά πηγαδάκια. Οι πιο καχύποπτοι, ωστόσο, δεν σπεύδουν να απορρίψουν την πιθανότητα η Φώφη Γεννηματά να δεχτεί κάποια κρούση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιμένει στον Προκόπη Παυλόπουλο με ανώτερη κοινοβουλευτική πηγή να επιβεβαιώνει στο newpost.gr πως δεν έχει αλλάξει κάτι. Το γεγονός πως δεν έδωσε το “πράσινο φως” για τη νέα ηγεσία στις τάξεις της δικαιοσύνης προεκλογικά προκάλεσε κάποια “σύννεφα” στις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, που, όμως φαίνεται πως έχουν εξαφανιστεί. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένει τον Πρωθυπουργό να κάνει το πρώτο βήμα και αναλόγως να “ζυγίσει” τις κινήσεις του.

Όσον αφορά τα σενάρια που ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τον Γιώργο Παπανδρέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ “ορκίζονται” πως δεν γνωρίζουν τίποτα. Ακόμα και αν έχει σκεφτεί αυτή την πιθανότητα, η στάση της Κουμουνδούρου απέναντι στην κυβέρνησή του τη διετία 2009 - 2011 αποτελεί σίγουρα έναν βασικό αποτρεπτικό παράγοντα σε περίπτωση που και ο ίδιος το επιθυμεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, στη διαδικασία της εκλογής προτιμά να φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ παρά το ΚΙΝΑΛ.

Με την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον προτείνει, θα υποχρεώσει τους γαλάζιους βουλευτές να γυρίσουν την πλάτη σε ένα πρώην δικό τους στέλεχος και πολύ στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή. 

Για τον πρώην Πρωθυπουργό της ΝΔ η τελευταία μέτρηση από την MRB ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντική, αφού ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών συγκεντρώνοντας ποσοστό 26% με τον Αντώνη Σαμαρά να ακολουθεί με 11,2%.

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ δείχνουν να μην απορρίπτουν την ιδέα ο Προκόπης Παυλόπουλος να πραγματοποιήσει και τη δεύτερη θητεία που του δίνει δυνατότητα το Σύνταγμα, όπως οι Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κωστής Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας. 

Στη χθεσινή δημοσκόπηση της MRB είναι χαρακτηριστικό πως ένας στους δυο ερωτηθέντες δήλωσε πως επιθυμεί ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παραμείνει στη θέση του και σίγουρα αυτές τις μετρήσεις θα τις λάβει υπόψιν του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, όμως δεν μπορεί να μην υπολογίσει τα εσωκομματικά “μποφόρ” που θα προκαλέσει μια τέτοια επιλογή από τους βουλευτές που είναι κοντά στον Αντώνη Σαμαρά.

Θα μπορούσε ακόμα και η πορεία των ελληνοτουρκικών και η επιθετική ρητορική που ακολουθεί ο Ερντογάν να καθορίσει το πρόσωπο που θα βρεθεί για τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ηρώδου Αττικού; Ένας πολιτικός από τον προοδευτικό χώρο με διεθνές κύρος και εμπειρία θα συγκέντρωνε όλα τα χαρακτηριστικά που ψάχνει αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είχε κινηθεί, άλλωστε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζοντας στη Realnews πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους, να είναι ενεργός πολίτης και να έχει το ειδικό βάρος να υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας σε ένα δυναμικό διεθνές περιβάλλον”.

Ιδανικά ο Πρωθυπουργός θα ήθελε να προτείνει για το ανώτατο αξίωμα της χώρας μια γυναίκα, προκειμένου να αλλάξει την κακή εικόνα που προκάλεσε η εξαιρετικά περιορισμένη συμμετοχή τους στο υπουργικό συμβούλιο...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: