9.12.19

"Ζήτησα από τους ΥΠΕΞ την καταδίκη των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης"...


Τις θέσεις της Ελλάδας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ανέπτυξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ τόνισε στους συνομιλητές τους και τα ζητήματα που δημιουργούνται από την...
υπογραφή των δυο «άκυρων» μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μίλησε, για την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat αλλά την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

«Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξήγησε με τον πιο σαφή τρόπο ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πλευρά έλαβε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ολλανδία. «Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Di Maio, συνεννοηθήκαμε για μία προσεχή, άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας». τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Σημειώνεται ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: