6.12.19

«Ο Τραμπ πάσχει από την άνοια του γεροξεκούτη»...

Η Πιονγκγιάνγκ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της με το πρόσφατο σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, το οποίο θεώρησε «απρεπές», εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για το ενδεχόμενο «υποτροπής» του...
Αμερικανού προέδρου στην «άνοια του γεροξεκούτη» από την οποία πάσχει, κατ’ αυτήν.

Έτσι, η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ εισέρχονται εκ νέου σε φάση ανταλλαγής ύβρεων και απειλών, ενώ απομένουν εβδομάδες πριν εκπνεύσει το κρίσιμο βορειοκορεατικό τελεσίγραφο για τη διπλωματία.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει δώσει προθεσμία στην Ουάσιγκτον ως τα τέλη της χρονιάς για να κάνει παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, που παραμένουν σε απόλυτο αδιέξοδο. Η Βόρεια Κορέα απειλεί ότι θα αλλάξει προσέγγιση εάν δεν λάβει νέα προσφορά, που να θεωρεί ικανοποιητική, από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού.

Οι Τραμπ και Κιμ, οι χώρες των οποίων συγκρούστηκαν στον εξαιρετικά καταστροφικό πόλεμο της περιόδου 1950-1953, αντάλλασσαν συχνά προσβολές και απειλές για πυρηνικό αρμαγεδόνα το 2017, λίγο καιρό πριν από τη θεαματική όσο και ιστορική προσέγγισή τους.

Οι διαπραγματεύσεις, όμως, για την αποπυρηνικοποίηση περιήλθαν, και παραμένουν, σε αδιέξοδο μετά την αποτυχία της συνάντησης κορυφής που είχαν στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φεβρουάριο.

Κι έτσι ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη, στο περιθώριο της συνόδου του NATO στη Βρετανία, ότι η στρατιωτική δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας συνεχίζει να είναι πιθανή.

«Είναι ξεκάθαρο ότι του αρέσει να εκτοξεύει πυραύλους, έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό τον αποκαλούσα “άνθρωπο-πύραυλο”», είπε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας το παρατσούκλι που χρησιμοποιούσε πολύ συχνά όταν αναφερόταν στον Κιμ.

Η απάντηση της Βόρειας Κορέας ήταν εξαιρετικά δηκτική το βράδυ της Πέμπτης, διά στόματος της υφυπουργού Εξωτερικών Τσόου Σον Χούι, η οποία έκρινε πως οι δηλώσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου στερούνταν «ευγένεια έναντι της ανώτατης ηγεσίας» της Λαϊκής Δημοκρατίας.

«Θα πρόκειται για κάτι πολύ επικίνδυνο (...) αν σκοπός ήταν να χρησιμοποιηθούν εσκεμμένα εκφράσεις που ανακαλούν εκείνες δύο ετών πριν, όταν μαινόταν πόλεμος λέξεων», πρόσθεσε η υφυπουργός, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Το πιο «ευτυχές» σενάριο κατ’ αυτήν θα ήταν το σχόλιο του Τραμπ να ήταν «φραστικό ολίσθημα» αλλά «το ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό εάν επρόκειτο για σχεδιασμένη πρόκληση που μας βάζει εσκεμμένα στο στόχαστρο», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη ονομαστικά στον Τραμπ, επανέλαβε μια προσβολή που είχε εξακοντίσει ο Κιμ το 2017, λέγοντας πως η επανάληψη των εκφράσεων που χρησιμοποιούσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος τότε θα μπορούσαν να «διαγνωστούν ως ένδειξη υποτροπής (του) στην άνοια».

Αντιδρώντας στη δήλωση του Τραμπ περί ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, η Βόρεια Κορέα ήδη διεμήνυσε την Τετάρτη πως, σε τέτοια περίπτωση, θα ανταποδώσει «τα ίσα σε όλα τα επίπεδα».

Κατά τη διάρκεια της συνόδου του NATO, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «έχουμε τον ισχυρότερο στρατό που είχαμε ποτέ και είμαστε μακράν η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσουμε αλλά αν πρέπει, θα το κάνουμε».

Το πρακτορείο ειδήσεων KCNA χρησιμοποιεί συχνά σε κείμενά του που συντάσσονται στα αγγλικά βαριές ύβρεις, εξεζητημένες λέξεις και εκφράσεις, ενίοτε πολυκαιρισμένες ως ξεχασμένες, όπως η λέξη «dotard» («γεροξεκούτης») με το οποίο απέδωσε δήλωση του Κιμ για τον Τραμπ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: