9.12.19

Και καταστολή και ψέματα...

Επιχειρήματα που αντιστρατεύονται βασικές αρχές του κράτους δικαίου επικαλέστηκε στη χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να δικαιολογήσει τις παράνομες αστυνομικές πρακτικές βίας και...
εξευτελισμού πολιτών που καταγράφηκαν την Παρασκευή, μετά τη μεγάλη πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.

«Δεν υπήρξε ακραία καταστολή», ισχυρίστηκε ο υπουργός, όταν τα συγκλονιστικά βίντεο από δεκάδες κάμερες δείχνουν τα λυσσαλέα χτυπήματα αστυνομικών μετά τη σύλληψη: «Οι άντρες των ΜΑΤ δεν εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας», σημείωσε, όταν η φωτογραφία του ημίγυμνου διαδηλωτή κάνει τον γύρο των μέσων ενημέρωσης και πληθαίνουν παρόμοια περιστατικά δημόσιου ευτελισμού, που συνιστούν βασανιστήριο.

Με το επιχείρημα ότι τάχα τα θύματα της αστυνομικής αυθαιρεσίας δεν ήταν διαδηλωτές, επειδή μόλις είχε λήξει η πορεία, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να «κόψει και να ράψει» τη νομοθεσία στα μέτρα του ψευδεπίγραφου κυβερνητικού δόγματος «νόμος και τάξη». Αλλά ο νόμος ισχύει για όλους και πρωτίστως γι’ αυτούς που έχουν επιφορτιστεί να τον επιβάλλουν.

Η εγκαθίδρυση ζωνών εξαίρεσης από τον νόμο, η απογύμνωση κοινωνικών ομάδων από τα δικαιώματά τους, η επαναφορά μεθόδων που θυμίζουν αστυνομικό κράτος άλλων εποχών και η καλλιέργεια της αντίληψης ατιμωρησίας των αστυνομικών οργάνων καταστρατηγούν τον νόμο και την τάξη που επικαλείται η κυβέρνηση. Φέρνουν τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς ουσιαστικά στρώνουν τον δρόμο στη γενικευμένη ανομία.

Τα περιστατικά αστυνομικής βίας, κακομεταχείρισης πολιτών και παρακολούθησής τους που έχουν αποκαλυφθεί, με μεγάλη συχνότητα μάλιστα το τελευταίο πεντάμηνο, επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο αυτό που επισημαίνουν διεθνείς οργανισμοί, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, ότι οι παράνομες πρακτικές καταστολής έχουν αποκτήσει συστηματικό και συστημικό χαρακτήρα.

Ο παράλληλος πειθαρχικός έλεγχος των σωμάτων ασφαλείας από τον Συνήγορο του Πολίτη δεν απαλλάσσει τον αρμόδιο υπουργό από τη δική του ευθύνη τήρησης της νομιμότητας ούτε μπορεί να χρησιμοποιείται προσχηματικά. Οι «διαδικασίες διασφάλισης της δημοκρατικής νομιμότητας», στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης, δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακό τέχνασμα.

Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να τις εγγυηθεί. Πρέπει βέβαια και να το θέλει...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: