17.1.20

Τρύπα 300 εκατ. στο ασφαλιστικό...

Τρύπα 300 εκατομμυρίων ευρώ φέρεται ότι εντόπισαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στον προϋπολογισμό των μέτρων για το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο νόμου, κατά την επίσκεψη ελέγχου που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Εργασίας, προχθές, στο...
πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η πληροφορία, αν και ανεπιβεβαίωτη, δεν αποκλείεται να συνδέεται με τη μείωση στην αύξηση που προβλέπεται να γίνει στο τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν μετά τη συνάντηση που είχε η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η αύξηση στις συντάξεις για 40 έτη προϋπηρεσία δεν θα είναι μεγαλύτερη του 8%.

Οι ίδιες αυξήσεις θα γίνουν και για τους συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τον νόμο Κατρούγκαλου). Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα προέκυψε από τον συνυπολογισμό της δαπάνης που προκαλεί η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού υποστήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων (ετησίως το 0,5% του ΑΕΠ) και των αναδρομικών σε επικουρικές συντάξεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, το συνταξιοδοτικό σύστημα κρίνεται βιώσιμο μέχρι το 2070!

Διαβούλευση

Η ψήφιση του σχεδίου νόμου θα γίνει τον Φεβρουάριο, στο πρώτο 15νθήμερο, και όχι μέχρι τέλος Ιανουαρίου όπως προβλεπόταν αρχικώς. Το νέο νομοσχέδιο θα δοθεί στη διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου θα κληθούν όλοι οι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους, και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια με την κανονική διαδικασία (ούτε ως κατεπείγον ούτε ως επείγον).

Κατά τη συνάντηση, στο παρά πέντε της κατάθεσης του σχεδίου νόμου η ΑΔΕΔΥ ζήτησε κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16), σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων και επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος σημείωσε ότι δεν υπάρχει διάταξη για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης, επιβεβαίωσε ότι στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου θα συμπεριληφθούν τα εξής:

◼ Κατάργηση του πλαφόν των 1.300 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης με ταυτόχρονες αυξήσεις στις επικουρικές.

◼ Οργανωτική ένταξη της επικουρικής και του εφάπαξ στον ΕΦΚΑ, ο οποίος μετονομάζεται από ενιαίος σε εθνικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης.

◼ Δημιουργία στον ΕΦΚΑ ξεχωριστής γενικής διεύθυνσης δημόσιου τομέα για τα συνταξιοδοτικά ζητήματα των δημόσιων υπαλλήλων.

◼ Ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ με στόχο από 1/6/20 το 1/3 των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά και ώς το 2022 οι παλιές συντάξεις να εκδίδονται μέσα σε ένα τρίμηνο.

◼ Διατήρηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του εφάπαξ όπως ισχύουν σήμερα.

◼ Διατήρηση των ορίων ηλικίας για τους ασφαλισμένους με το καθεστώς στα βαρέα και ανθυγιεινά καθώς και για τους εκπαιδευτικούς.

◼ Μείωση της ποινής που επιβάλλεται στο ποσό των συνταξιούχων που εργάζονται στο 30%.

Μετά τη συνάντηση η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ συνεδρίασε και αποφάσισε ότι θα πραγματοποιήσει απεργιακές κινητοποιήσεις. Εκτίμησε ότι οι προτάσεις του υπουργού Εργασίας «κινούνται στην ίδια κατεύθυνση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία δεκαετία, ισχυροποιώντας τον νόμο Κατρούγκαλου και διατηρώντας για 50 χρόνια, ώς το 2070, τις μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: