17.1.20

Η αλληλεγγύη νίκησε και τα περίστροφα...

Παρά την επιμονή ορισμένων ακραίων, που επιχείρησαν να τινάξουν στον αέρα τοπικό συμβούλιο στην Πεντέλη το βράδυ της Τετάρτης, εντέλει στήθηκε στην περιοχή δομή ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, η οποία πλαισιώνεται από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης – Μελισσίων.

Σύμφωνα με...
ανακοίνωση της οργάνωσης Κοινωνικό ΕΚΑΒ, η δομή στην Πεντέλη φιλοξενεί 32 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από 12 μέχρι 18 ετών που έχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας. Στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, μάγειρες και φροντιστές με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

«Η φιλοξενία των παιδιών, θύματα πολέμων και καταστάσεων για τις οποίες δεν ευθύνονται, είναι καταρχήν ανθρωπιστικό μας καθήκον και αφετέρου εθνικό μας καθήκον, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα. […] Τα μηνύματα της τοπικής κοινωνίας της Πεντέλης για εθελοντική προσφορά πληθαίνουν καθημερινά και συγκινεί η ανθρωπιά και ευαισθησία των κατοίκων», σημειώνει η οργάνωση.

Εκτός, φαίνεται, από ακραίες ομάδες που έχουν δώσει επανειλημμένα δείγματα έντονα ξενοφοβικού λόγου στην περιοχή. Τόσο η Πρωτοβουλία Κατοίκων όσο και η ΚΕΕΡΦΑ Βόρεια καταγγέλλουν φασιστική προβοκάτσια κατά τη διάρκεια του ανοιχτού και διευρυμένου Τοπικού Συμβουλίου Πεντέλης από άτομο το οποίο φέρεται να είναι στενός συγγενής της προέδρου. Οπως καταγγέλλουν, το άτομο αυτό απειλούσε ομάδα προσερχόμενων στη συνεδρίαση και μιλούσε προκλητικά στο τηλέφωνο σε γνωστούς του λέγοντας: «Φέρτε περίστροφα και ελάτε».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, του ζητήθηκε ο λόγος, έγινε προσπάθεια να απομονωθεί και να μείνει έξω από την αίθουσα, ενώ κλήθηκε και η αστυνομία, οπότε κατάφεραν να τον φυγαδεύσουν οι λιγοστοί παρόντες ομοϊδεάτες του. Η ομάδα ΔΙΑΣ μπήκε στην αίθουσα, έστρεψε τα βέλη «στη λάθος πλευρά», όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία, και προχώρησε σε προσαγωγή δύο ατόμων επειδή τραβούσαν φωτογραφίες, οι οποίοι αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι.

«Δυστυχώς είναι η ρατσιστική και ακροδεξιά φρασεολογία από επίσημα θεσμικά χείλη-άτομα που έχουν δώσει θάρρος σε φασιστικές προβοκάτσιες όπως αυτή που εξελίχθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Π. Πεντέλης. Καλούμε τη δημοτική αρχή να σταματήσει να ανέχεται και να υποδαυλίζει αυτήν την κατάσταση με αποτελέσματα σαν τα χτεσινά, με απειλές κατά της ζωής ενάντια σε πολίτες που δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση της υποδοχής των προσφύγων με αισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Καλούμε επίσης τον δήμο να σταθεί μαζί μας στο πλευρό των προσφύγων και να φροντίσει να έχουν ανθρώπινες αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικής ένταξης», σημειώνει η Πρωτοβουλία.

Μία μέρα νωρίτερα, η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά είχε δηλώσει ύστερα από συνεδρίαση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με θέμα τη δομή των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων ότι υπήρξε αντίδραση του δήμου με διοικητικά και νομικά μέτρα σχετικά με παρανομίες χωροταξικών και πολεοδομικών κανόνων της πόλης.

Την Τρίτη η Πρωτοβουλία πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εκδήλωσή της στη γεμάτη κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν συλλογικότητες από γειτονικές περιοχές, εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων και συλλόγων και ενώσεων γονέων, όπως και εκπαιδευτικοί και μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια πλούσια συζήτηση με αίτημα τη δημιουργία αντιπολεμικού, αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος αλλά και κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα: «Θέλουμε να στείλουμε παντού το παράδειγμα της αλληλεγγύης και το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης, γι’ αυτό καλούμε όλους τους ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες της περιοχής να κινητοποιηθούν για να κάνουμε πράξη το “ποτέ πια φασισμός, ποτέ πια πόλεμος”», καταλήγει...

Δημήτρης Αγγελίδης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: