18.1.20

Τοξικά αλλά και ταξικά νέφη...

Πυκνό νέφος σκεπάζει τη γειτονιά μας και όχι μονάχα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εκεί όπου οι ανταγωνισμοί και οι αντιπαραθέσεις για αγωγούς και δίκτυα οξύνονται και μοιάζουν να πυκνώνουν τα νέφη του πολέμου.

Πυκνό νέφος σκεπάζει και τη...
βαλκανική γειτονιά μας, τοξικό και αυτό, αλλά κυριολεκτικά: το Σεράγεβο, η Πρίστινα, το Βελιγράδι και τα Σκόπια ασφυκτιούν, αφού οι φτωχοί κάτοικοί τους δεν έχουν τους πόρους να ζεστάνουν τα σπίτια τους με καθαρή ενέργεια και καίνε στα τζάκια και τις σόμπες τους από μαδέρια μέχρι λάστιχα αυτοκινήτων.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, μέσα στον τελευταίο μόλις μήνα, εννέα συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους λόγω ψύχους, αφού δεν είχαν τα μέσα ή τα κατάλληλα μέσα για να ζεσταθούν. Το φαινόμενο ονομάζεται «ενεργειακή φτώχεια» και προφανώς χτυπάει τους φτωχούς, αλλά όχι μόνο.

Σε κρύα σπίτια μπορεί να επιβιώνουν και συμπολίτες μας που οι συγκάτοικοί τους δεν μπορούν να αγοράσουν το πανάκριβο πετρέλαιο ή που τα σπίτια τους θερμαίνονται, αλλά είναι τόσο παλιά που έχουν υγρασία, ετοιμόρροπα κουφώματα ή ταβάνια που πέφτουν στο κεφάλι τους.

Ολα αυτά σε μια χώρα που η κυβέρνησή της θριαμβολογεί πως θα την καταστήσει... ενεργειακό κόμβο και σύντομα οι πολίτες της θα... τρώνε με χρυσά κουτάλια από «χρυσές επενδύσεις» και καζίνα.

Ο ενεργειακός πόλεμος μαίνεται και οι ισχυροί της Γης ανταγωνίζονται, ενώ «μιλάνε για καιρούς δοξασμένους και πάλι». Σε αυτό το σύνθετο όσο και επικίνδυνο σκηνικό, η κυβέρνηση της Ν.Δ. μιλά «για του έθνους ξανά την τιμή». Και ενώ το Βερολίνο «αδειάζει» την Αθήνα για την περίφημη διάσκεψη, τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται όλο και πιο έντονα, όλο και πιο κοντά στην Ελλάδα.

Το απειλητικό θέατρο είναι μπροστά μας και δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε. Σε αυτό το θέατρο, όπου πολυεθνικές, πολιτικές ελίτ και στρατιωτικές συμμαχίες αναμετριούνται, είναι σημαντικό οι πολίτες να είναι ενήμεροι και σε εγρήγορση.

Τα θύματα της ενεργειακής φτώχειας θέτουν βουβά, όσο και επιτακτικά, το ερώτημα: Στο όνομα ποιου γίνεται ο ενεργειακός πόλεμος; Σίγουρα όχι στο όνομά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: