17.1.20

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης υιοθέτησε την επιλογή μας...

Η Σακελλαροπούλου έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τις αρχές της ΝΔ...

Παρά το γεγονός ότι έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στο παρασκήνιο, μαίνεται μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην Κουμουνδούρου είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τους...
υψηλούς τόνους έναντι του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου, αντικρούοντας παράλληλα την κριτική που ασκείται ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ στριμώχτηκε και αναγκάστηκε να υποστηρίξει την επιλογή Μητσοτάκη». Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν χαρακτηριστικά πως έγινε ακριβώς το αντίθετο: 

Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να στηρίξει μια επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ». Και αυτό γιατί, όπως υπενθύμιζαν η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που πρότεινε την κ. Σακελλαροπούλου για πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπενθύμιζαν επίσης πως ο κ. Μητσοτάκης το 2018 δεν είχε στηρίξει την πρόταση της τότε κυβέρνησης.

Αφού οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα ασκούν σκληρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως προχώρησε στην επίσπευση της Προεδρικής εκλογής για να αλλάξει την ατζέντα «από το φιάσκο στα εθνικά μας θέματα, τόσο μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ, όσο και στο Λιβυκό και το προσφυγικό», απέρριπταν κατηγορηματικά τα περί «πιρουέτας».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπήκε σε καμία απολύτως ονοματολογία, επομένως καμία πιρουέτα δεν έκανε. Η στάση που τήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν μία στάση ευθύνης τόσο απέναντι στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και απέναντι στις εθνικές προκλήσεις των τελευταίων μηνών», σημείωναν τα ίδια στελέχη και υπενθύμιζαν ότι η ονοματολογία ξεκίνησε από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. 

Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, «τόσους μήνες ο κ. Μητσοτάκης με αλλεπάλληλες πιρουέτες έβαζε τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να “ζυγίζει” τον ΣΥΡΙΖΑ στα ονόματα που πραγματικά ήθελε να προτείνει (Διαμαντοπούλου, Δαμανάκη, Βενιζέλος, Πικραμμένος, ακόμα και Σαμαράς) αλλά εισέπραττε μία σταθερά υπεύθυνη στάση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία ονοματολογία και προφανώς καμία συναίνεση σε πρόσωπα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εν τέλει ο κ. Μητσοτάκης, πως οι επιλογές που διέρρεε το Μέγαρο Μαξίμου, δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώνουν ευρύτατη πλειοψηφία και μάλιστα σημείωναν σκωπτικά πως «όλες εγκυμονούσαν σοβαρούς κινδύνους για διαρροές και καταψηφίσεις από το εσωτερικό της ΝΔ, αφού ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει το παράδειγμα το 2015 καταψηφίζοντας τον κ. Παυλόπουλο». Έτσι, συνέχιζαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης με δεδομένο ότι είχε απορρίψει την ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου,  αναγκάστηκε να προσέλθει «με μία πρόταση την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν ήδη αναδείξει από το 2018 με την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Επιπρόσθετα, άφηναν αιχμές σε βάρος της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, τονίζοντας πως είχε στήσει πολιτικό παζάρι με τον κ. Μητσοτάκη. Υπενθύμιζαν ότι η κ. Σακελλαροπούλου δεν πληροί καμία από τις δύο βασικές προϋποθέσεις που είχε θέσει η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ: 

Ότι δηλαδή δεν είναι πολιτικό πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ούτε ήταν παρούσα τα χρόνια της κρίσης στο πολιτικό σκηνικό. Έτσι, σημείωναν, η κ. Γεννηματά ήταν αυτή που έκανε πολιτική πιρουέτα καθώς «ψηφίζει ένα πρόσωπο εκτός του πολιτικού πλαισίου που η ίδια έχει θέσει, μόνο και μόνο για να ξαναγίνει ουρά του κ. Μητσοτάκη».

Η διαδρομή Σακελλαροπούλου έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τις αρχές της ΝΔ

Πέραν αυτού, από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν πως η «διαδρομή της κ. Σακελλαροπούλου έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τις αρχές, τις αξίες και τελικά τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης».

Και ως παράδειγμα έδιναν το γεγονός ότι «η ΝΔ πλειοδοτεί τόσα χρόνια σε μισαλλοδοξία και λαϊκισμό για το προσφυγικό και καταψήφιζε το νόμο για την ιθαγένεια, ενώ η κ Σακελλαροπούλου δεν δίστασε να συνταχθεί ακόμη και με τη μειοψηφία για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια».

Πέραν τούτου, συνέχιζαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, «την ώρα που η ΝΔ καταψήφιζε ένα προς ένα τα νομοσχέδια για τη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων  και αρνούνταν να μπει στο Σύνταγμα η κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών και η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς και την πρόταση να μπει στο Σύνταγμα η αρχή “ίση αμοιβή για ίση εργασία” ανεξαρτήτως ηλικιακών διακρίσεων, η κ. Σακελλαροπούλου τασσόταν με τη δικαστική κρίση της υπέρ της ενίσχυσης όλων των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και δικαιωμάτων».

«Η κ. Σακελλαροπούλου είναι το ακριβώς αντίθετο από ό,τι εκπροσωπεί η ΝΔ» σχολίαζαν καταληκτικά στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα καθώς όπως υπογράμμιζαν «είναι το αντίθετο της συντήρησης και του σκοταδισμού, είναι μία προοδευτική ανώτατη δικαστικός, της οποίας οι αρχές ταυτίζονται με αυτές που επί του πρακτέου και όχι αόριστα και θεωρητικά, υπηρέτησε και υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ουσιαστικά, αυτό που συνέβη ήταν ότι «ο κ. Μητσοτάκης προσχώρησε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίαζαν τα ίδια στελέχη και τόνιζαν πως αυτή η απόφαση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων αντίστοιχων επιλογών:

«Κατήγγειλε τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τώρα το επανιδρύει

Κατήγγειλε τη Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα λέει ότι θα την τηρήσει και θα την τιμήσει

Κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, και αφού έγινε πρωθυπουργός θυμήθηκε την κλιματική αλλαγή»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: