17.1.20

Έκτακτο Δ.Σ. μετά τον «εμφύλιο»...

...για το Κουκάκι...

Μετά την πρωινή ανακοίνωση πέντε μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με την οποία ζητούσαν την σύγκληση έκτακτου διοικητικού συμβουλίου, ο...

πρόεδρος της ένωσης Χριστόφορος Σεβαστίδης συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση το μεσημέρι της 23ης Ιανουαρίου 2020.
Πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καταφέρονται εναντίον του προέδρου της, Χριστόφορο Σεβαστίδη, με αφορμή τη δήλωσή του για τις πιέσεις που ασκούνται στους...
δικαστικούς λειτουργούς για το κατηγορητήριο των πρόσφατων γεγονότων στο Κουκάκι.

Ο κ. Σεβαστίδης καλούσε τους δικαστές να κλείσουν τα αυτιά τους «σε προτροπές και εκφοβισμούς», επικαλούμενος την «έμμεση πίεση στους Εισαγγελικούς Λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κακουργήματα συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών».

Τα πέντε μέλη του ΔΣ ζητούν την σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου, με αφορμή ενέργειες του Σεβαστίδη, όπως:

την έγγραφη δήλωσή του στις 16.1.2020 ως προς τα γεγονότα στο Κουκάκι
την προσωπική του απόφαση περί μη πρόσκλησης του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρη Βερβεσού στην ετήσια Γενική Συνέλευση.
την αποστολή επιστολής στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων με άγνωστο στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα μέλη μας περιεχόμενο.
της μη εγχείρησης του ψηφίσματος της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης στον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης αλλά στον υπουργό Επικρατείας.
Οι πέντε ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες αυτές του προέδρου της ΕΔΕ προκαλούν σύγχυση τόσο μέσα στο δικαστικό σώμα, όσο και στην κοινή γνώμη, ως προς το εάν αποτελούν απόψεις προσωπικές ή αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της.

Την αίτηση υπογράφουν οι Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Νίκος Σαλάτας, Ευστάθιος Βεργώνης, Δημήτρης Φούκας και Χρήστος Νάστας.

Η δήλωση Σεβαστίδη που προκάλεσε την ενόχληση των παραπάνω μελών του ΔΣ:

«Επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες συντονισμένα τόσο από Υπουργούς της Κυβέρνησης όσο και από εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων μία έμμεση πίεση στους Εισαγγελικούς Λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κακουργήματα συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών. Έφθασε μάλιστα Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στο εξωφρενικό σημείο να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο Εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν. Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία. Τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν ούτε ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία και τα κελεύσματα της επικαιρότητας. Η κρίση τους για την υπαγωγή μιας πράξης σε συγκεκριμένη νομοτυπική μορφή αδικήματος είναι κρίση επιστημονική βασισμένη σε πορίσματα της νομικής θεωρίας και της νομολογίας και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολύ περισσότερο με όρους συναισθηματικούς και άρα αντιεπιστημονικούς. Καλούνται άλλη μια φορά να συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους κλείνοντας τα αυτιά σε προτροπές και εκφοβισμούς»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: