21.1.20

Περί ανταποδοτικότητας το ψέμα...

Hταν Δεκέμβριος του 2019, όταν στα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ, στις αρχές της οδού Πειραιώς, ακόμη μία σύσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών βρισκόταν σε εξέλιξη. Και, όπως πάντα, η συζήτηση σκάλωνε στην παράλληλη ασφάλιση. 

Από το 2016, από την εποχή της υπουργίας του Γ. Κατρούγκαλου, υπήρχε ο...
νόμος που όριζε ότι όποιος καταβάλλει διπλές εισφορές και έχει παράλληλη ασφάλιση, δηλαδή κατέβαλλε εισφορές σε δύο ή περισσότερα Ταμεία, δικαιούται να έχει προσαύξηση 0,75% στο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής του. Τι πιο δίκαιο για κάποιον που καταβάλλει περισσότερες της μίας εισφορές να αναμένει κάποια αύξηση στη σύνταξή του!

«Μα πρόκειται για κατάφωρη αδικία» τόλμησε να ψελλίσει κάποιο από τα στελέχη του ΕΦΚΑ, του οποίου η υψηλή υπηρεσιακή συνείδηση δεν τον άφηνε ήσυχο. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Ας κάνουν ενστάσεις και θα λάβουν απάντηση το 2040!» ήταν η απάντηση άλλου στελέχους, το οποίο αντιμετώπιζε με κυνισμό την πραγματικότητα.

Μετά το 2016 δεν έχει απονεμηθεί ούτε μία παράλληλη σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Μάλιστα, από τη βιασύνη ο Γ. Βρούτσης να αποδείξει τα λάθη και τις υπερβολές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να εκθέσει τους προκατόχους του, βάλθηκε να πιέσει τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να προχωρήσουν σε επανυπολογισμό των συντάξεων χωρίς να έχουν τα πλήρη στοιχεία για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων.

Σε συμμόρφωση με την εντολή του πολιτικού προϊσταμένου τους και του αγαπητού διοικητή του, τα στελέχη του ΕΦΚΑ έσπευσαν να κάνουν τον επανυπολογισμό, αφήνοντας έξω όχι μόνο τους ασφαλισμένους με παράλληλες εισφορές, αλλά και όλους όσοι είχαν διαφοροποιημένους συντελεστές από τη γενική κατηγορία των συνταξιούχων του τ. ΙΚΑ.

Με αυτόν τον τρόπο, περίπου 500 χιλιάδες συνταξιούχοι λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις. Ποιοι είναι αυτοί; Ασφαλισμένοι με παράλληλες εισφορές, κυρίως από τον χώρο των αυτοκινητιστών, των μηχανικών, των νομικών και των γιατρών. Επίσης, ασφαλισμένοι πρώην ειδικών Ταμείων καθώς και κάτοχοι ασφάλισης με βαρέα και ανθυγιεινά «ένσημα».

Από την απόκρυψη αυτών των ανταποδοτικών συντάξιμων ποσών εξοικονομούνται 300 εκατομμύρια ευρώ. Οσα δηλαδή χρειάζονται για να εμφανιστούν ως άλλη ανταπόδοση στα αυξημένα ποσοστά συντάξεων που διαλαλεί καθημερινά ο υπουργός Γ. Βρούτσης...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: