14.1.20

Η στρατηγική αντεπίθεσης ΣΥΡΙΖΑ...

Δημήτρης Τερζής

Σε ήρεμους τόνους κινήθηκε η πρώτη συνεδρίαση για το 2020 του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει μια σειρά από θέματα, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ενώ ταυτόχρονα συζητήθηκε και μια...
σειρά από θέματα στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόμματος.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «είναι εγκλωβισμένος στις επιλογές και τις αντιφάσεις του», επαναλαμβάνοντας ότι «εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στα καλλιστεία και την ονοματολογία» και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «οφείλει να σταματήσει να ευτελίζει τον θεσμό του ΠτΔ και να εξηγήσει γιατί δεν προτείνει την ανανέωση της πετυχημένης θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, «σε μία συγκυρία που χρειάζεται εθνική συνεννόηση, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να την τορπιλίσει με δύο κορυφαίες επιλογές του. Από τη μία δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου και από την άλλη καταργεί την απλή αναλογική, το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα που αναγκάζει τα πολιτικά κόμματα σε συνεννόηση και προγραμματικές συγκλίσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά παραμένει ασαφές τι προτίθεται να κάνει στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει κάποιο άλλο πρόσωπο, ενδεχόμενο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Είναι άγνωστο δηλαδή τι θα πράξει αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει ένα πρόσωπο προερχόμενο από τον κεντροαριστερό χώρο, προκειμένου να επιτευχθεί μια κάποια συναίνεση. Επιπλέον, κομματικές πηγές σχολίαζαν χθες πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που εξαρχής έχει διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση στην οποία εμμένει και πως δεν μπαίνουν σε ονοματολογία και «καλλιστεία».

Συναίνεση υπήρξε και στα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο εκλογικός νόμος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζεται την απλή αναλογική που ο ίδιος ψήφισε, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο συμφωνίας σε κατάργησή της από την κυβέρνηση. Για τα εθνικά θέματα, έγινε μια αποτίμηση για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ενώ συζητήθηκαν οι ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή.

Πλην αυτών, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στην πολιτική που οφείλει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα σε καίρια θέματα όπως είναι τα εργασιακά, η οικονομία και η κοινωνία. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν τους επόμενους μήνες κρίσιμους για επανείσοδο του κόμματος σε εργατικά συνδικάτα, χώρους εργασίας, αλλά και στις απλές γειτονιές, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική της κυβέρνησης σε θέματα που θα προκύψουν (π.χ. νέος νόμος για τις διαδηλώσεις, πλειστηριασμοί κ.ά.). Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η άποψη πως ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να δώσει το «παρών» εκεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιληφθεί ο κόσμος ότι υπάρχει μια διαφορετική εναλλακτική πρόταση απέναντι στις κυβερνητικές νόρμες.

Αυτή η διάσταση περιγράφεται εν πολλοίς και στο άρθρο του Νάσου Ηλιόπουλου, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη», στην «Αυγή», όπου, γράφοντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι πρέπει να γίνει «ένα κόμμα που δεν φοβάται να ακούει και να μαθαίνει από τη συλλογική επινοητικότητα των πολλών, των “αόρατων”, των κοινωνικών αγώνων. Θα αμφισβητεί δηλαδή καθημερινά, μέσα από την πρακτική του, την αντίληψη ότι η πολιτική είναι δουλειά των λίγων και των ειδικών. Αρα ένα κόμμα με παρέμβαση στο σύνολο των κοινωνικών χώρων, που η ιδιότητα του μέλους αποτελεί τιμή και φέρει μαζί της υποχρεώσεις και δικαιώματα».

Από την άλλη, μέλη της τάσης 53+ εξακολουθούν να θυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει «πολιτικό σούπερ μάρκετ». Ειδικότερα, ο Πάνος Λάμπρου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» ανέφερε πως «στη συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης είπα ότι το νέο συλλογικό “εμείς” μπορεί να είναι πολύχρωμο, αλλά δεν μπορεί να χωρέσει τα πάντα. Το επαναλαμβάνω και τώρα. Το “εμείς” πρέπει να έχει ταυτότητα. Χωρούν αναμφίβολα άνθρωποι που πολιτικά έχουν διαφορετική διαδρομή, αλλά δεν χωρούν εθνικιστικές απόψεις, που πολέμησαν με λύσσα τη Συμφωνία των Πρεσπών ή είναι ξενοφοβικές ή νεοφιλελεύθερες. Δεν είμαστε ένα πολιτικό σούπερ μάρκετ».

Τέλος, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου έληξε με την ανάθεση τομέων δράσης στα μέλη, τα οποία θα συσκέπτονται πλέον προκειμένου να προγραμματίσουν και να αναλάβουν δουλειά. Κομματικές πηγές ανέφεραν πως σε επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί ο οδικός χάρτης για το πώς προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έως το συνέδριο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: