17.1.20

Άκυρα τα μνημόνια της Τουρκίας...

...υποστήριξαν Μητσοτάκης-Χαφτάρ...

Τα μνημόνια που υπέγραψαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, είναι άκυρα, επεσήμαναν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και...
ο στρατάρχης της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία καλύφθηκαν όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Λίβυος στρατάρχης τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά των μνημονίων, τα οποία χαρακτήρισε άκυρα, και δεσμεύτηκε για την «οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα συμφωνηθέντα Ερντογάν – αλ Σάρατζ αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιος, καθώς, όπως τόνισε, έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την νομιμοποίηση να το πράξει.

Ο πρωθυπουργός, με τη σειρά του, τόνισε την «ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση» και παρότρυνε τον συνομιλητή του «να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου».

Υπογράμμισε, δε, πως «η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης».

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Χαφτάρ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στη χώρα του και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης.

Κατά την προσέλευσή του στο κοινοβούλιο για τη συνάντηση, ο Χαφτάρ είχε: «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη»...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: