18.1.20

Τα συμφέροντα σκότωσαν τον Τύπο...

Τις χειρότερες ημέρες στην ιστορία του ελληνικού Τύπου διανύουν οι Κυριακάτικες εφημερίδες των οποίων οι συνολικές πωλήσεις (όσων δημοσιεύονται) δεν ξεπερνούν τις 130.000 κάθε εβδομάδα! Τα απογοητευτικά νούμερα αποτυπώνουν την...
κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στα ΜΜΕ και ταυτόχρονα τον επιθανάτιο ρόγχο της δημοσιογραφίας!

Τα οικονομικά “βαρίδια” των επιχειρήσεων του Τύπου και οι “δεσμεύσεις” στα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα εχουν καταστήσει νεκρή τη δημοσιογραφική λειτουργία! Καμια εφημεριδα, συμπολιτευόμενη ή αντιπολιτευόμενη, δεν ασκεί έλεγχο στην εξουσία, δεν αποκαλύπτει τα κακώς κείμενα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου… Και παρα μονο αναπαράγει (ανάλογα σε ποια πλευρά ανήκει) τον πολιτικό και επιχειρηματικό λόγο εκείνων που την κρατούν (δέσμια) στη ζωή!

Με άλλα λόγια οι συμπολιτευόμενες εφημερίδες φιλοξενούν τις διαρροές και τα ρεπορτάζ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντίστοιχα οι αντιπολιτευόμενες ακολουθούν τη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ειναι σε αγαστή συνεργασία λειτουργώντας συνήθως ως αρχισυντάκτες (δίνοντας στην πραγματικότητα τα θέματα και τα ρεπορτάζ που θέλουν να αναδειχθούν)!

Για αυτο και παρατηρείται το φαινόμενο εφημερίδες του ίδιου χώρου να φιλοξενούν σχεδόν τα ίδια ρεπορτάζ με μικρές αλλαγές στα κείμενα και προσαρμοσμένα στο ύφος του κάθε φύλλου, για να μην προδοθεί και ο κοινός συντάκτης τους… Ενώ στα αντιπολιτευόμενα φύλλα και Μέσα συχνή ειναι η γκρίνια για το ποιος θα πάρει το αποκλειστικό και το “φιλέτο” ρεπορτάζ που μοιράζει το κόμμα!

Δυστυχώς αυτή ειναι η πραγματικότητα και ακόμη χειρότερη από ό,τι περιγράφεται πιο πάνω και ας κάνουν πολλοί (εντός του κλάδου) ότι δεν τη βλέπουν! Τη βλέπουν οι πολίτες αηδιασμένοι με τις συναλλαγές και τα παιχνίδια για αυτο απομακρύνθηκαν απο μια συνήθεια που κάποτε χαρακτήριζε την καθημερινότητα τους!

Άλλωστε η κατακόρυφη πτώση των κυκλοφοριών εφημερίδων που άλλοτε σημείωναν εξαψήφιες πωλήσεις δηλώνει και την παρακμή του κλάδου και ειδικότερα των εντύπων! Φαινόμενο αυστηρά ελληνικό, αφου η αιτια του προβλήματος δεν ειναι τα νεα Μέσα (που κι αυτά ανάλογα πορεύονται), αλλά η αξιοπιστία και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτά...

enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: