19.1.20

Αποχώρησε από τη Διάσκεψη ο Ερντογάν...

... του βάζουν φρένο Μακρόν και ΟΗΕ


Ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο η Διάσκεψη για την Λιβύη, από οποία, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Wall Streer Journal, Bojan Pancevski, αποχώρησε ο Ερντογάν. Μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι της αποχώρησης του Τούρκου προέδρου, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο του...
Μακρόν. Εικάζεται πάντως ότι μπορεί να έχει να κάνει με τους όρους της συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης υπό τον ΟΗΕ στη Λιβύη. Προφανώς οι όροι θα κρίθηκαν ασύμφοροι από τον Ερντογάν.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε έκαναν δηλώσεις η Άγκελα Μέρκελ, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Οι ομιλητές παρουσίασαν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τη Λιβύη που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν στο τελικό ανακοινωθέν, αφού προηγουμένως η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν μάχη να επαναφέρουν τον στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ, αφότου ο στρατάρχης εγκατέλειψε τις συνομιλίες και περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου έχει σταματήσει στις περιοχές που ελέγχει. Σύμφωνα με την Μέρκελ, οι αντίπαλες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη και οι διεθνείς υποστηρικτές τους συμφώνησαν, ότι το εμπάργκο όπλων πρέπει να τηρηθεί και να ενισχυθεί, ώστε να επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους.

Παραλλήλως, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση της κρίσης. «Αποφασίστηκε εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτών επιχειρήσεων» είπε και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες «θα οργανωθεί στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής της Λιβύης». Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για λύση στο θέμα της Λιβύης. Μάλιστα ο Μάας τόνισε ότι σε αυτόν τον διάλογο «θα κληθούν να συμμετέχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα».

Συμμετοχές και παρασκήνιο

Μπορεί η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη να ξεκίνησε με την καθιερωμένη φωτογραφία των συμμετεχόντων, πριν από αυτήν, ωστόσο, υπήρξαν διμερείς συναντήσεις, στις οποίες οι αντιπροσωπείες αλληλοδιερεύνησαν προθέσεις. Στο προσκήνιο βρίσκονταν βέβαια η οικοδέσποινα της Διάσκεψης Μέρκελ και ο ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου έγινε η συνάντηση. Στο παρασκήνιο όμως, οι πρωτοβουλίες ήταν στα χέρια του Πούτιν και ελέω αυτού και στον Ερντογάν.

Οι διοργανωτές δεν είχαν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, ωστόσο, ήταν γνωστό ότι θα μετείχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Από λιβυκής πλευράς, στο Βερολίνο βρέθηκαν ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάγεζ Αλ Σάραζ, αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει στρατιωτικά περισσότερα από τα δύο τρίτα της χώρας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, οι δύο αντιμαχόμενοι, Σάραζ και Χαφτάρ, δεν θα είχαν εμπλοκή στις εργασίες της Διάσκεψης, παρά μόνον εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες συμφωνούσαν στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Spiegel, οι δύο άνδρες αρχικά δεν προβλεπόταν να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη. Αυτό στο σχέδιο άλλαξε, όμως, στη συνέχεια, εξαιτίας της επιμονής της Ρωσίας, αλλά και άλλων συμμετεχόντων, με πρώτους τους Ιταλούς. Η Ρώμη είχε επικρίνει άλλωστε παλαιότερες διοργανώσεις για τη Λιβύη, επειδή δεν είχαν προσκληθεί σε αυτές οι πρωταγωνιστές.

Αλωνίζει ο Ερντογάν

Πριν τη διάσκεψη, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη συνάντηση που είχαν ο Πούτιν και ο Ερντογάν. Μια κατ’ ιδίαν συνάντηση, μετά το τέλος της οποίας, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα μπορέσει να φέρει περαιτέρω πρόοδο. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα και δεν παρέλειψε να επαινέσει και την Τουρκία για το «πολύ καλό βήμα», όπως είπε, να καλέσουν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν, βρήκε την ευκαιρία να στραφεί και πάλι εναντίον του Χαφτάρ , στον οποίο χρέωσε επιθετική στάση έναντι της κυβέρνησης της Τρίπολης. Μιας κυβέρνησης την οποία η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά, παρότι η ισχύς της τελειώνει κάπου στα νότια προάστια της Λιβυκής πρωτεύουσας.

Ο Ερντογάν έχει υπογράψει ήδη, άλλωστε, με αυτήν την κυβέρνηση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών και μια στρατιωτική συμφωνία, η οποία προβλέπει πλέον και την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Πριν την Διάσκεψη ο Ερντογάν συναντήθηκε πάλι με τον Σάραζ, ενώ συνεχίζει να αλωνίζει κυριολεκτικά, έχοντας την στήριξη του Πούτιν και την ανοχή της Μέρκελ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι έξω από το κτίριο έχουν συγκεντρωθεί διαδηλωτές, οι οποίοι φωνάζουν μόνο ένα σύνθημα: «Σταματήστε τον Ερντογάν – Η Ευρώπη δεν είναι τόπος για δικτάτορες».

Πάρτον στο γάμο σου...

Την ώρα που ο Ερντογάν αλωνίζει στο Βερολίνο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταφέρεται εναντίον της ΕΕ, στην οποία μάλιστα καταλογίζει προκατάληψη έναντι των Τουρκοκυπρίων με αφορμή την αντίδραση της Κομισιόν για τις τουρκικές ανακοινώσεις για νέες γεωτρήσεις.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπεραμύνεται της έναρξης ενός νέου γύρου τουρκικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στα ανοικτά της Κύπρου και κατηγορεί την ΕΕ ότι «έχει παραμείνει σιωπηλή από το 2003 στον σφετερισμό των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Παριστάνοντας τον αδικημένο, η Άγκυρα καλεί τις Βρυξέλλες να βάλουν τέλος στις πολιτικές που υιοθετούν «με το πρόσχημα των αλληλεγγύης» τις οποίες χαρακτηρίζει «προϊόντα προκατάληψης» που όπως λέει «φανερώνουν δύο μέτρα και δύο σταθμά». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου ανέφερε επίσης ότι το πλοίο γεωτρήσεων Yavuz κατευθύνεται νότια της Κύπρου σε μια περιοχή για την οποία το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος είχε δώσει το 2011 άδεια εκμετάλλευσης σε τουρκική εταιρεία.

Φρένο από τον Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ζήτησε κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη να σταματήσει η αποστολή φιλοτούρκων Σύριων μαχητών στην Τρίπολη, προκειμένου να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. «Οφείλω να σας εκφράσω τη ζωηρή ανησυχία που μου εμπνέει η άφιξη Σύριων και ξένων μαχητών στην πόλη της Τρίπολης. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Μακρόν, σύμφωνα με το κείμενο της παρέμβασής του.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα η Άγκυρα κατηγορείται πως έχει στείλει στην Τρίπολη μερικές εκατοντάδες Σύριους μαχητές, ανάμεσά τους πολλούς τζιχαντιστές. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Ερντογάν απείλησε ότι δεν θα φύγει από τη Λιβύη, ακόμη και λίγες ώρες πριν την άφιξή του στη Διάσκεψη. Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη, χωρίς κανένα από τα εμπόλεμα μέρη να θέτει προϋποθέσεις...

Πηγή: slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: