26.1.20

Αγωνία στα συντρίμμια...

...στους 38 οι νεκροί στην Τουρκία...

Αγωνιώδεις προσπάθειες συνεχίζουν να κάνουν τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στην ανατολική επαρχία Ελαζίγ.

Σύμφωνα με τον...
τελευταίο απολογισμό ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 38, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.600.

Τουλάχιστον 104 άνθρωποι έχουν λάβει ιατρική περίθαλψη μετά τον σεισμό και 13 εξ αυτών νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας,

Μέχρι τώρα οι διασώστες κατάφεραν πάντως να ανασύρουν ζωντανούς από τα χαλάσματα τουλάχιστον 45 ανθρώπους, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.

Όσο περνούν οι ώρες, όμως, οι ελπίδες εξανεμίζονται για την ανεύρεση κι άλλων επιζώντων. Στη συνοικία Σουρσουρού της Ελαζίγ οι ομάδες διάσωσης βρήκαν τρεις ανθρώπους νεκρούς στα χαλάσματα μιας πολυκατοικίας που κατέρρευσε.

Μόλις έμαθαν ότι ένας από τους συγγενείς τους βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων, γυναίκες που περίμεναν σε κοντινή απόσταση κάποιο νέο για τους δικούς τους, ξέσπασαν σε κλάματα, περιέγραψε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συνεχείς μετασεισμοί, τσουχτερό κρύο

Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη για διασώστες και όσους πέρασαν τη νύχτα έξω, με τη θερμοκρασία να πέφτει το βράδυ στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότεροι από 15.000 έχουν βρει προσωρινά καταφύγιο σε σκηνές, τζαμιά, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οι ομάδες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση της κατάστασης έστησαν πάνω από 9.500 σκηνές και μοίρασαν 17.000 γεύματα σε όσους είχαν ανάγκη.

Οι αρχές εξάλλου έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, αν έχουν υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές έχουν καταστραφεί 76 κτίρια και έχουν υποστεί ζημιές σε περισσότερα από 1.000.

Λόγω του σεισμού εκκενώθηκε μια φυλακή στην Αντιαμάν, περίπου 110 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της δόνησης, με τους περίπου 800 κρατούμενους να μεταφέρονται σε κοντινά σωφρονιστικά καταστήματα.

Στο μεταξύ έχουν καταγραφεί πάνω από 780 μετασεισμοί στην περιοχή, όπου συνολικά έχουν συρρεύσει περίπου 3.500 διασώστες που αναζητούν επιζώντες στα κατεστραμμένα κτίρια. Η τουρκική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών ανέφερε πως 20 από τους μετασεισμούς ήταν πάνω από 4 Ρίχτερ.

Στο επίκεντρο του σεισμού βρέθηκε το Σάββατο ο Ερντογάν, αφού ακύρωσε το πρόγραμμα που είχε για την ημέρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε με τραυματίες και παρέστη στην κηδεία μιας μητέρας και του γιου της.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι «θα ληφθούν αμέσως τα απαραίτητα μέτρα (…) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανένας δεν θα μείνει άστεγος» και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια στους σεισμοπαθείς.

Αξιοσημείωτο πάντως το γεγονός ότι εισαγγελέας στην Άγκυρα ξεκίνησε έρευνα για δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κατηγορούν την κυβέρνηση για το επίπεδο προετοιμασίας έναντι σεισμών...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: