20.1.20

Ο Πάολο Φιορέτι νέος επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα...

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε σήμερα πως ο Πάολο Φιορέτι (Paolo Fioretti) αναλαμβάνει νέος επικεφαλής για την Ελλάδα, αντικαθιστώντας τον Νικόλα Τζιαμαριόλι (Nicola Giammarioli), ο...
οποίος ηγήθηκε της ομάδας από το 2015.

«Είμαι ενθουσιασμένος που ο Πάολο Φιορέτι θα ηγηθεί της ελληνικής ομάδας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Με τις γνώσεις του για την περιοχή και τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την εμπειρία του στο να συνεργάζεται στενά με τους εταίρους μας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι ιδανικά προετοιμασμένος να αναλάβει αυτό το σημαντικό καθήκον», τόνισε.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ευχαρίστησε τον Νικόλα Τζιαμαριόλι  για την αφοσίωσή του και την αποφασιστικότητά του σε όλο το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως ανέφερε, ο  Νικόλα συνέβαλε σημαντικά σε αυτό που στο τέλος ήταν η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM και θα συνεχίσει να συμβάλλει σημαντικά στη συνεργασία του Μηχανισμού με την Ελλάδα με το νέο του ρόλο ως Γενικός Γραμματέας.

Ο Πάολο Φιορέτι προσχώρησε στον ESM το 2012. Σήμερα είναι αναπληρωτής διευθυντής τραπεζικών εργασιών του ESM, υπεύθυνος για την ανάλυση και την παρακολούθηση του χρηματοπιστωτικού τομέα της ζώνης του ευρώ.  Πριν από τον ESM, εργάστηκε στην Unicredit, στην Fitch Ratings και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο ESM με 190,8 δισ. ευρώ, είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας και ένας μακροπρόθεσμος εταίρος της χώρας.  Στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ο ESM θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές έως ότου τα δάνεια εξοφληθούν πλήρως.  

Τα δάνεια του ESM  διαρκούν μέχρι το 2060 και τα δάνεια του EFSF διαρκούν μέχρι το 2070, αφού επεκτάθηκαν ως μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.  

Λόγω των ιδιαίτερα ευνοϊκών συνθηκών δανεισμού της από τον ESM η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου 13 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% περίπου του ΑΕΠ...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: