19.1.20

Reuters: Κοντά σε συμφωνία...


Αποχωρούν οι ξένες δυνάμεις...

Kορυφώνονται οι διπλωματικές ζυμώσεις στο Βερολίνο ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Βασικό στοίχημα η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, με την τουρκική πλευρά ωστόσο να προσέρχεται στις συνομιλίες με διάθεση παζαρέματος, ενώ...

την ίδια στιγμή επικρατεί αγωνία για την απάντηση στη δεύτερη πρόταση για εκεχειρία που θα τεθεί στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Πριν από λίγη ώρα πάντως, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή, μετέδωσε ότι οι ηγέτες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη Λιβύη.

«Για να επιτευχθεί η εκεχειρία θα πρέπει ν ατερματιστεί η προκλητική στάση του Χαφτάρ» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε, από την πλευρά του, «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει «ανθρώπους και ειδικούς» για να επιτηρούν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της Λιβύης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο μεγάλο παζάρι με το βλέμμα στα πετρέλαια, ο λόγος δίνεται σε Χαφτάρ και Σάρατζ, ενώ φαίνεται να προκύπτει συμφωνία για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη (Τουρκία, Ρωσία)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: