27.2.20

Ο δρόμος της κινδυνολογίας είναι επικίνδυνος για όλους...

Να εκτονώσει την ανεξέλεγκτη ένταση που πυροδότησε στα νησιά επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας τη μερική αποχώρηση των ΜΑΤ που μετέτρεψαν τη Χίο και τη Λέσβο σε πεδίο μάχης, έπνιξαν τους κατοίκους στα χημικά και...
επιτέθηκαν μέχρι και σε παιδιά, δυναμιτίζοντας το ήδη έκρυθμο κλίμα.

Την ίδια στιγμή καλεί τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους σε διάλογο, τον οποίο πρώτη διέκοψε αιφνιδιαστικά πριν από μερικές εβδομάδες, ανακοινώνοντας το ακραίο μέτρο της επίταξης. Στη συνέχεια τον χρησιμοποίησε προσχηματικά, τάχα αναστέλλοντας για μία εβδομάδα την επίταξη, στην ουσία όμως κλείνοντας την πόρτα της συνεννόησης στους αυτοδιοικητικούς.

Ελπίζει κανείς ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τον αδιέξοδο και εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο της αδιαλλαξίας και της ακραίας καταστολής και ότι θα προσέλθει στον διάλογο με διάθεση να ακούσει και να καταλάβει. Αρκεί να συνειδητοποιήσει ότι δεν συνιστά διάλογο ούτε μπορεί να πείσει η επανάληψη εξαγγελιών και ισχυρισμών που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο όταν έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες παλινωδίες και συνεχείς αλληλοδιαψεύσεις κυβερνητικών στελεχών.

Η δήλωση του Ν. Μηταράκη στην ΚΕΔΕ ότι «πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος στη ρητορική που επενδύει στο μίσος και δημιουργεί σύγχυση στις νησιωτικές κοινωνίες» θα είχε ενδιαφέρον ως αυτοκριτική. Μοιάζει όμως ως άστοχη επικοινωνιακή κίνηση, προσχηματική και υποκριτική.

Γιατί ο υπουργός πρόσθεσε στην ίδια ομιλία το αμίμητο, ότι «περιθωριοποιούμε το προσφυγικό στοιχείο από την καθημερινότητα των νησιωτών», δήλωση που επενδύει ακριβώς στο μίσος και την ξενοφοβία, εκεί άλλωστε που επένδυε προεκλογικά η Ν.Δ. και τώρα καλείται να υποστεί τις συνέπειες.

Και όμως, ο υπουργός επέμενε και χτες να χαρακτηρίζει «κραυγαλέα fake news» τα βασικά επιχειρήματα των νησιωτών, παρουσιάζοντας ως ψέματα την αγωνία τους. Ετσι όμως δεν δημιουργούνται γέφυρες για διάλογο, αλλά πολώνεται το κλίμα, ιδίως όταν οι ισχυρισμοί του χαρακτηρίζονται από ανακρίβειες, μισές αλήθειες και λογικά άλματα.

Πώς αλήθεια θα συνομιλήσει ο πρωθυπουργός με τους αιρετούς, όταν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα τους χαρακτήριζε «πολιτικάντηδες» και «ανεύθυνους»; Ο δρόμος της έντασης, της κινδυνολογίας, της ανασφάλειας δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή σοβαρής κυβέρνησης και είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, τόσο για την ίδια όσο και για την κοινωνική ηρεμία και ομαλότητα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: