21.2.20

Το «ραντεβού» αντεπίθεσης του Αλέξη Τσίπρα...

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το αυριανό προσκλητήριο στην ομιλία Τσίπρα στο κλειστό γήπεδο του Ταε Κβο Ντο αποτελεί το σημείο καμπής - την αφετηρία που θα σηματοδοτήσει την έξοδο από την εσωστρέφεια και την εκκίνηση της «δεύτερης φοράς αριστερά», της πορείας προς την δεύτερη διακυβέρνηση του κόμματος.

Είναι μια...
εκκίνηση που επιχειρείται μέσα σε συνθήκες σκληρής πόλωσης μετά την μετωπική σύγκρουση για την Προανακριτική κατά Παπαγγελόπουλου και το σκάνδαλο Novartis, πέρα όμως από την καταγγελία της θεσμικής εκτροπής της κυβέρνησης στην πρώτη γραμμή της επίθεσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά της ΝΔ θα μπει η θερμή κοινωνική και οικονομική ατζέντα.

«Παίρνουμε το αύριο στα χέρια μας - υπερασπιζόμαστε την κοινωνία» είναι άλλωστε και το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης, το οποίο δίνει και το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η Κουμουνδούρου. Πρόκειται για μια τακτική που αποτυπώνει και το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι «μπορεί να εκπροσωπούμε τις λαϊκές τάξεις και την νεολαία, δεν είμαστε όμως ακόμη το κόμμα των λαϊκών τάξεων και της νεολαίας».

Ως εκ τούτων, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε πρώτο πλάνο την παγίωση και διεύρυνση της σχέσης του με τις εργατικές και λαϊκές τάξεις και αυτή η προσπάθεια περνά μέσα από την ανάδειξη των μεγάλων ανοιχτών μετώπων, όπως και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό και στο κοινωνικό κράτος.

Η αποδόμηση του πρώτου επταμήνου της κυβέρνησης και του - «fake», όπως χαρακτηρίζεται στην Κουμουνδούρου - αφηγήματος Μητσοτάκη - περί «επιστροφής στην κανονικότητα» θα αποτελέσει, άλλωστε, και την αιχμή της ομιλίας Τσίπρα στο Τάε Κβο Ντο, με στοιχεία και τεκμηρίωση που θα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ξηλώνει συστηματικά και με σχέδιο το κοινωνικό κράτος και κάθε δίχτυ προστασίας των ασθενέστερων. 

«Στα εργασιακά ο Μητσοτάκης επαναφέρει καθεστώς ζούγκλας υπέρ των εργοδοτών, στο ασφαλιστικό αυξάνει τα βάρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μικρομεσαίους για να ελαφρύνει τους έχοντες, και στο φορολογικό εμπαίζει τα μεσαία στρώματα και ξαναμοιράζει την πίτα υπέρ των επιχειρήσεων και των ελίτ», λέει στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Η ανάδειξη αυτής της επιτομής του νεοφιλελεύθερου δόγματος θα έχει κεντρική θέση στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την κατάρριψη του μύθου της δήθεν αριστείας και του «επιτελικού κράτους» που έχουν μετατραπεί σε μηχανισμούς μαζικής τακτοποίησης ημετέρων και συγκεντρωτικού και αδιαφανούς μοντέλου άσκησης εξουσίας. Και, μαζί, βεβαίως με το αντιθεσμικό κρεσέντο της κυβέρνησης στην μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης της διαφθοράς και «επιβολής του δόγματος της ατιμωρησίας» όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Το επόμενο βήμα, μετά την ανοιχτή ομιλία Τσίπρα, σ’ αυτόν τον αντιπολιτευτικό οδικό χάρτη θα είναι η παρουσίαση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, και θα ακολουθήσουν οι προσυνεδριακές διασκέψεις ανά την Ελλάδα.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου εξακολουθεί να «δουλεύει» χωρίς υψηλούς τόνους αλλά σταθερά, τις γέφυρες της προγραμματικής συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά με το ΚΙΝΑΛ. Το πρώτο μεγάλο «πείραμα» αποτελεί το τεράστιο κοινωνικό θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, εν όψει της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών μετά τις 30 Απριλίου.

Η πρόταση που ήδη έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα αποτελέσει και την βάση σ’ αυτή την επιχείρηση σύγκλισης, με τα πληροφορίες να θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει άμεσες πρωτοβουλίες αναγνωρίζοντας την θετική κατεύθυνση στην οποία κινείται η Φώφη Γεννηματά. Οι ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείουν να επιχειρηθεί και μια συνάντηση μεταξύ των δύο, με δεδομένες όμως τις ισχυρές αντιστάσεις εντός του ΚΙΝΑΛ για οποιαδήποτε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ακόμη άγνωστο το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει το όλο εγχείρημα....

Μαρίνα Αλεξανδρή

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: