21.2.20

Η αστυνομία αδειάζει την πλειοψηφία της Προανακριτικής για «Μ. Σαράφη»...

Την αποδόμηση των ισχυρισμών της πλειοψηφίας της Προανακριτικής σχετικά με την μη εμφάνιση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» σηματοδοτούν τα...
έγγραφα που διαβίβασε το αρμόδιο τμήμα της ΓΑΔΑ στην Προανακριτική, με κοινοποίηση στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς.

Όπως προκύπτει από τα δύο έγγραφα του Τμηματάρχη του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων, ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» επικοινώνησε χθες, Πέμπτη, δύο φορές προκειμένου να δηλώσει στη διάθεση της επιτροπής εφόσον βέβαια αποδεχθεί το αίτημά του να εξετασθεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσής του, με αλλοιωμένη φωνή.

Στο πρώτο έγγραφο αναφέρεται πως το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στις 12:12 της Πέμπτης 20/2 και σε αυτό ο μάρτυρας ενημέρωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε δεν ήταν από απείθεια αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου σχετικά με τη διαφύλαξη της μυστικότητας του, καθώς η επιτροπή απέρριψε το αίτημά του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσής του, με αλλοιωμένη φωνή.

Ο αρμόδιος τμηματάρχης αναφέρει στο ίδιο έγγραφο πως ο ίδιος διαβεβαίωσε τον προστατευόμενο μάρτυρα πως «η υπηρεσία μας ως αρμόδια για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο Εισαγγελέα Εγκλημάτων κατά της διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας».

Στο δεύτερο έγγραφο αναφέρεται πως ο μάρτυρας έκανε δεύτερο τηλεφώνημα στις 18:53 προς την αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας, όπου επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να συνεργαστεί με την επιτροπή.

Μέσω αυτού ενημερώνει πως μπορεί να μεταβεί οποιαδήποτε μέρα του ζητηθεί στον τόπο που θα του υποδειχθεί «από την υπηρεσία μας» προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων, αλλά ότι ζητάει η εξέταση να γίνει απογευματινές ώρες, μετά τις 16:00.

Σημειώνεται ότι χθες αντιπροσωπεία της Προανακριτικής υπό τον πρόεδρο Ιωάννη Μπούγα κατέθεσε έγγραφο προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, στο οποίο παραθέτουν τρία αιτήματα. Μεταξύ αυτών η επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες.

Σχολιάζοντας το αίτημα του «Μάξιμου Σάραφη», βουλευτής της πλειοψηφίας στην Επιτροπή δήλωσε: «Δεν διαπραγματευόμαστε με τους μάρτυρες πώς θα τους εξετάσουμε».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων μόνο με τη χρήση μέτρων ηλεκτρονικής προστασίας προκρίνει ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ενώ αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Προανακριτικής Επιτροπής να διατάξει ακόμα και τη βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων.

Αυγέρη: Τι έχουν να μας πουν τώρα ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛΛ;

«Τι έχουν να μας πουν τώρα ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛΛ; Τώρα που όπως αποδεικνύεται από την επικοινωνία της Υπηρεσίας Προστατευόμενων Μαρτύρων με τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αυτός δεν προσήλθε να καταθέσει, επειδή δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου από την πλευρά των αρμοδίων οργάνων;» τονίζει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, που είναι μέλος της προανακριτικής.

«Τόσο ο μάρτυρας, όσο και οι Αρχές δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν στην εξέταση σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες εγγυήσεις από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το θέλουν αυτό ΝΔ και ΚΙΝΑΛ; Ή μήπως το φοβούνται;», προσθέτει με νόημα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: