27.2.20

Ευθύνη των σταθμών τα δικαιώματα των κατηγορούμενων...

Σε μια απόφαση-οδηγό (2194/2019) για τον τρόπο παρουσίασης των εγκλημάτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς προχώρησε το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ. 

Το δικαστήριο απέρριψε την...
αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η Νέα Τηλεόραση ΑΕ (Star Channel) επί προστίμου 40.000 ευρώ που επιβλήθηκε από το ΕΣΡ για την παραβίαση άρθρων των ΠΔ 109/2010 και 77/2003, με την επαναλαμβανόμενη αναφορά των πλέον αποτρόπαιων και φρικιαστικών λεπτομερειών της δολοφονίας και τεμαχισμού ανήλικου κοριτσιού από τον πατέρα της. 

Το ΕΣΡ έκρινε πως ο σταθμός μετέφερε στο κοινό «σκηνές ακραίας βίας και βάναυσης μεταχείρισης ανθρώπου σε ώρα που συνηθίζουν να βλέπουν τηλεόραση και οι ανήλικοι (κεντρικό δελτίο)».

Το ΕΣΡ, όπως τονίζεται στην απόφασή του, δέχεται πως ο σταθμός εκπλήρωσε τη συνταγματική του υποχρέωση περί ενημέρωσης του κοινού, εντούτοις επισημαίνει ότι «υπερέβη όσα ήταν σημαντικά για την πλήρη ενημέρωσή του». Ο σταθμός, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΡ, πρόσβαλε το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορούμενου, τον οποίο κατονόμασε ως ένοχο και παιδοκτόνο. 

Επιπλέον, δημοσίευσε έγγραφα από την ποινική προδικασία, ενώ μετέδωσε, χωρίς καμία τεχνική επεξεργασία, μαγνητοσκοπημένα πλάνα του ανήλικου θύματος αλλά και της μητέρας του, δίχως την τοποθέτηση μωσαϊκού στο πρόσωπό της, η οποία, σημειωτέον, ήταν σε κατάσταση προφανούς οδύνης και έλλειψης νηφαλιότητας.

Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ δέχεται την επιχειρηματολογία του ΕΣΡ και επιπλέον υπογραμμίζει πως το γεγονός ότι οι φωτογραφίες και τα πλάνα του ανήλικου θύματος μεταδίδονταν και από άλλους σταθμούς δεν αίρει την δική του ευθύνη. 

Ακόμη και αν οι ίδιοι οι γονείς εμφανίζονταν να αναζητούν αρχικά την κόρη τους με εμφανίσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς, δεν παραγράφεται η ευθύνη του σταθμού για την τεχνική επεξεργασία του προσώπου, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το δράμα της δολοφονίας...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: