22.2.20

Μοναστηράκι χωρίς πλαστικά...

Ενα καφέ-μπαρ και μια περιβαλλοντική οργάνωση φιλοδοξούν να κάνουν μία από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της Αθήνας, την πλατεία Μοναστηρακίου, «ελεύθερη από πλαστικό». Κατά τη διερεύνηση του...
εγχειρήματος όμως, προέκυψε ότι οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων και καφέ της περιοχής είναι εντελώς απροετοίμαστοι για τις αλλαγές που θα φέρει μέσα στον χρόνο η νέα οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο καφέ-μπαρ «360°» και στην οργάνωση Aegean Rebreath, που διοργάνωσαν προχθές μια συζήτηση με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις. «Από τη συζήτηση προέκυψε ότι δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση στα καταστήματα για τους περιορισμούς που θα φέρει η νέα οδηγία, με αποτέλεσμα να μην έχει προετοιμαστεί κανείς», αναφέρει ο επικεφαλής της οργάνωσης, Γιώργος Σαρελάκος. 

«Πολλοί αμφιβάλλουν ότι υπάρχουν φθηνές εναλλακτικές στην Ελλάδα. Επιπλέον υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί από την υγειονομική νομοθεσία. Για παράδειγμα, υπήρχαν επιχειρηματίες που ανέφεραν ότι τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα επειδή έδιναν νερό σε θερμός των πελατών».

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι σταδιακά τα καταστήματα που βρίσκονται γύρω από την πλατεία Μοναστηρακίου να μη χρησιμοποιούν πλαστικά μιας χρήσης. «Οι προκλήσεις για τους επαγγελματίες της εστίασης σε ό,τι αφορά την ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικών είναι μεγάλες. Για εμάς είναι ένα κάλεσμα πολιτισμού», εκτιμά ο Γιώργος Πανάγος, διευθυντής του 360° café-bar.

Ο Δήμος Αθηναίων έδειξε θετική διάθεση απέναντι στο εγχείρημα. «Αυτό που αποκομίσαμε από τη συζήτηση είναι ότι το κόστος υποκατάστασης για το καλαμάκι ή το καπάκι του take away καφέ είναι πολύ υψηλό για τα καταστήματα», λέει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Νίκος Αβραμίδης. «Εμείς ως δήμος δεν μπορούμε να παρέμβουμε στα καταστήματα και να υποδείξουμε τι θα χρησιμοποιούν εναλλακτικά, ωστόσο θα στηρίξουμε την προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενημέρωσης και βέβαια θα αναδείξουμε κάθε τοπική προσπάθεια»...

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: