28.2.20

Καθυστερούν και προετοιμάζονται να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα...

Ο Παναγιώτης Νταής, όπως έγραφε χθες η «Αυγή», είναι ο αντικαταστάτης της Αθηνάς Χατζηπέτρου στη θέση του προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Το ΦΕΚ του διορισμού του δημοσιεύτηκε προχθές Τρίτη 25 του μηνός (αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΔ/ ΤΔΥΕΦ/104100/8752/8602/404). Στο μεταξύ το υπουργείο έσπευσε χθες να μεταθέσει την ημερομηνία της συνέντευξης Τύπου που επρόκειτο να δώσει σήμερα, όπου θα δημοσιοποιούσε την αλλαγή προέδρου στο ΤΑΠ, επικαλούμενο την...
 
τροποποίηση της κυκλοφορίας των εφημερίδων για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, όπως επίσης επισημαίναμε στο χθεσινό δημοσίευμά μας.

Ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού υπογραμμίζουν ότι η αιτία της μετάθεσης της συνέντευξης Τύπου είναι η αποκάλυψη της «Αυγής» ότι το υπουργείο Πολιτισμού ουσιαστικά καταστρατηγεί τον νόμο της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος. Όπως γράφαμε χθες, η Αλεξάνδρα Χαριτάτου, που αποτέλεσε κομβικό θέμα διαφωνίας της απερχόμενης προέδρου με την υπουργό, είναι το μοναδικό μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΠ με εκτελεστικά καθήκοντα, γεγονός που καταστρατηγεί κάθε δεοντολογικό κανόνα και κυρίως δημιουργεί ηθικό και νομικό ασυμβίβαστο και σύγκρουση συμφερόντων με ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το ΤΑΠ, που διαχειρίζεται αφενός δημόσιο χρήμα και ταυτόχρονα την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Γιατί η Αλ. Χαριτάτου, εκτός από μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΠ με αρμοδιότητες προέδρου, για τις οποίες αμείβεται, είναι ταυτόχρονα πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας «Ηδίστη», η οποία δραστηριοποιείται ανταγωνιστικά προς το ΤΑΠ.

Αυτό βεβαίως απαγορεύεται ρητά από τον επιτελικό νόμο του κράτους, που ορίζει σαφώς για τους προέδρους και τους εντεταλμένους συμβούλους Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ότι «απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τη δραστηριότητα του φορέα στον οποίο διορίζονται». Ορίζει επίσης ότι «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους υποχρεούνται να απέχουν από τη διαχείριση συγκεκριμένων υποθέσεων δηλώνοντας κώλυμα, εφόσον συντρέχει περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων».

Προφανώς η υπουργός πρέπει να έχει χρόνο για να προετοιμάσει απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν απ' αυτή την υπόθεση. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις...

Πόλυ Κρημνιώτη
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: