22.2.20

Οι επενδυτές που φεύγουν...

Εφτά μήνες πέρασαν και όχι μόνο «τσουνάμι επενδυτών» δεν ήρθε, όπως υποσχέθηκε η ΝΔ προεκλογικά ότι θα συνέβαινε από τους πρώτους κιόλας μήνες της διακυβέρνησης της, αλλά φεύγουν και αυτοί που...
πριν ένα, δύο χρόνια, είχαν προβεί σε επενδυτικές κινήσεις στη χώρα

Μετά το εμβληματικό για την κυβέρνηση έργο στο Ελληνικό, που οι μπουλντόζες θα έρχονταν τις πρώτες εβδομάδες διακύβερνησης της. Άντε τον πρώτο μήνα του 2020, είπαν στη συνέχεια, αλλά ουδεμία προοπτική πραγμάτωσης του έργου διαφαίνεται στον ορίζοντα, άλλη μία καρπαζιά από επενδυτές έρχεται για το "επιτελικό κράτος" του Κ. Μητσοτάκη που πρώτιστη προτεραιότητα του είναι οι επενδύσεις.

Η Tesla, ο αμερικανικός κολοσσός στο χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των μπαταριών λιθίου που την επένδυση της στην Ελλάδα διαφήμιζε ο λαλίστατος υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, «κούνησε μαντήλι» για την Βουλγαρία. Εκεί θα κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων ή μπαταριών, καθώς και εργοστάσιο κατασκευής ανταλλακτικών της.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Emil Karanikolov, αποκάλυψε ότι έχει επέλθει συμφωνία στα βασικά σημεία με την Tesla για αυτή τη μεγάλη επένδυση.

Το 2018 η Tesla ανακοίνωσε αρχική επένδυση στην Ελλάδα και προχώρησε στη σύσταση ελληνικής εταιρίας, της Tesla Greece. Με κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Tesla τα μαζεύει και φεύγει.

Κακόπιστοι, ύποπτοι υπονομευτές της προσπάθειας για ανάπτυξη στην Ελλάδα, οι μεγαλόσχημοι επενδυτές; Με κυβέρνηση ακραία νεοφιλελεύθερη προστάτιδα των συμφερόντων τους, γιατί λακίζουν ένας, ένας;

Και το νεοφιλελεύθερο αφήγημα, που γανώνει (ακόμα) τα μυαλά των ψηφοφόρων της ΝΔ, ότι θα έχουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές με την κυβερνητική εξουσία στα χέρια του Μητσοτάκη, που ξέρει να ανιχνεύει επενδυτικές ευκαιρίες και να συνδιαλέγεται με επενδυτές κύρους, σε αντίθεση με τον Α. Τσίπρα - που επιπλέον είναι και Μαδουριστής, καθώς θέλει να έχουν δικαιώματα οι εργαζόμενοι - τι θα απογίνει;

Το νεοφιλελεύθερο αφήγημα είναι ένα από τα Βατερλό του Κ. Μητσοτάκη.

Υποσχόταν οικονομική ευημερία για όλους τους Έλληνες, εννοώντας τους οικονομικά ισχυρούς. Επί των ημερών του στην εξουσία, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι, πλουσιότεροι. Κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτεται για ποιών το μέλλον έχει έγνοια. Ακόμα και οι πολιτικά αφελείς έχουν πάρει χαμπάρι για ποιους δουλεύει.

Το θέμα είναι ότι τον έχουν καταλάβει και οι επενδυτές.

Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχουν τάσεις αποεπένδυσης (και αύξησης της ανεργίας από το Νοέμβριο και μετά, μείωση του τζίρου της αγοράς κ.ά.).

Το μείζον για τους επενδυτές δεν είναι τα φορολογικά κίνητρα και οι γενναιόδωρες φοροελαφρύνσεις.

Ούτε οι γλίσχρες αποδοχές των εργαζομένων που τους προσφέρει στο πιάτο, καταργώντας βασικά εργασιακά δικαιώματα που επαναθέσπισε μετά το τέλος των μνημονίων η προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά το κατάλληλο περιβάλλον που θα τους εξασφαλίσει τα συμφέροντα τους, που είναι τα κέρδη τους.

Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, φαίνεται ότι δεν τους εξασφαλίζει τα κέρδη τους.Γιατί ποια κέρδη μπορούν να εξασφαλίσουν, όταν μια χούφτα ολιγαρχών έχουν μοιράσει προ πολλού την «πίτα» στην Ελλάδα. Έχουν ορίσει με χάρακα τα «φέουδά» τους και δεν αφήνουν κανέναν, εγχώριο ή ξένο επενδυτή, να παρεισφρήσει.

Ποιά βεβαιότητα για οικονομικές επιδόσεις μπορεί να τους προσφέρει η παλινόρθωση του κομματικού κράτους, ο νεποτισμός, η διαφθορά, η γραφειοκρατία, οι «στημένοι διαγωνισμοί», η ευνοιοκρατία, η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία κ.α. που ξαναζούν χρυσές εποχές στην Ελλάδα του 2020, ύστερα από μια μικρή παρένθεση τεσσεράμισι χρόνων;...

Κατερίνα Μενεγάτου
ΑΥΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: