27.2.20

Αναστολή έως τον Μάιο για την έκδοση του Ασάνζ...

Έως τις 18 Μαΐου αναστέλλεται η εκδίκαση του αιτήματος έκδοσης τους Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, καθώς η πρώτη εβδομάδα της ακροαματικής διαδικασίας στο βρετανικό δικαστήριο έληξε μία ημέρα νωρίτερα. Ο συνιδρυτής των Wikileaks κατηγορείται στις ΗΠΑ για κατασκοπία, διότι...

συνέβαλε στη διαρροή εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών τα οποία αφορούν τη δράση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Μαΐου, αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το καλοκαίρι.

Στον 48χρονο Ασάνζ, ο οποίος εξέφρασε παράπονα ότι δεν μπόρεσε να συζητήσει με τους δικηγόρους του, δεν επιτράπηκε σήμερα να καθίσει δίπλα τους. «Δεν μπορώ να τους δώσω οδηγίες», δήλωσε ο Ασάνζ που παρέστη στην ακροαματική διαδικασία κλεισμένος μέσα σε γυάλινο κλουβί.

«Μου φαίνεται ότι δεν έχετε κανένα πρόβλημα να προσελκύσετε την προσοχή των δικηγόρων σας», απάντησε η δικαστής, τονίζοντας ότι υπήρχαν διάφορες δυνατότητες, γραπτά σημειώματα και διαλείμματα, που θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να επικοινωνούν όταν το κρίνουν κατάλληλο.

Η δημοσιοποίηση των πάνω από 700.000 εγγράφων για τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ το 2010, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, συνιστά παραβίαση νόμων του 1917 περί κατασκοπείας και άλλων για πειρατεία κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αν δικαστεί στις ΗΠΑ, κινδυνεύει με κάθειρξη έως 175 χρόνια. Κατά την εξέταση του αιτήματος έκδοσης, το βρετανικό δικαστικό σύστημα πρέπει ειδικότερα να διασφαλίσει ότι αυτό δεν είναι δυσανάλογο ή ασυμβίβαστο με τα ανθρώπινα δικαιώματα...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: