19.2.20

Ισορροπίες «τρόμου»...

...για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού...

Σε αντίθεση με τις εθνικές κυβερνήσεις που εγκρίνουν τον προϋπολογισμό τους κάθε χρόνο, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να συμφωνήσουν για τα οικονομικά της ΕΕ (2021-2027), σε ένα...
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αναμένεται εκρηκτικό εξαιτίας των διαφορών που παρατηρούνται στους κόλπους των «27». Ο επόμενος προϋπολογισμός του μπλοκ θα είναι ο πρώτος μετά το Brexit και θα συζητηθεί την Πέμπτη (20/02) στις Βρυξέλλες.


Το αυστηρό χρονοδιάγραμμα, οι επείγουσες προτεραιότητες της ΕΕ και ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει από τις συνομιλίες μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις και πιέζουν τους ηγέτες των «27» να καταλήξουν σε συμφωνία εντός των επόμενων ημερών διαφορετικά «η Ευρώπη κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ένα "σενάριο φρίκης" του χρόνου τον Ιανουάριο» σημείωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Αλλά κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτό θα καταστεί εφικτό.

Παρά τις όποιες δυσκολίες, ο προϋπολογισμός της επόμενης επταετίας, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους καθώς (εάν δεν γίνει) τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να σταματήσουν να λαμβάνουν κεφάλαια.

Η πίεση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με δεδομένο πως τα κράτη μέλη έχουν ήδη καθυστερήσει, σε σύγκριση με την υλοποίηση του προηγούμενου προϋπολογισμού της επταετίας.

Οι συνομιλίες αναμένεται να αναδείξουν τη «γραμμή» που χαράσσουν οι πλούσιες χώρες που ναι μεν προτάσσουν την ανάγκη για αυξημένες αρμοδιότητες ωστόσο αρνούνται την αύξηση της χρηματοδότησης για την Ευρώπη του μέλλοντος. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το αίτημα αρκετών χωρών για αναπροσαρμογή των κονδυλίων για τη μετανάστευση, την ασφάλεια, την καινοτομία ή την κλιματική αλλαγή.

Μια γρήγορη και συναινετική συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο (2021-27) φαίνεται ότι δεν είναι εφικτή, παρά την αυξανόμενη πίεση να «σφραγιστεί» γρήγορα η συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναμένεται να πρότεινε να εγγραφεί στον προϋπολογισμό το 1,074% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ ή 1,087 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η πρόταση της Επιτροπής ορίζει τον προϋπολογισμό σε 1,279 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,114% του ΑΕΕ της ΕΕ των 27). Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιθυμούσε όχι λιγότερο από 1,3% ΑΕΕ.

Η διαφορά των 192 δισ. ευρώ δεν είναι τεράστια ωστόσο μια πιθανή διάθεση περισσότερων κονδυλίων για τα θέματα μετανάστευσης, ψηφιακής ή πράσινης οικονομίας σημαίνει λιγότερα χρήματα για τη γεωργία ή την περιφερειακή πολιτική γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: