20.2.20

Θέλουν απάνθρωπες φυλακές...

Άντα Ψαρρά

Αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη μεταφορά κρατουμένων σε αγροτικές φυλακές αλλά και για τη χορήγηση άδειας, διαχωρισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων, δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας για βαρυποινίτες αλλά και πειθαρχικών καταστημάτων, νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψη μέχρι το φθινόπωρο 1.500 ειδικών φρουρών χωρίς τη διαδικασία ΑΣΕΠ – είναι μερικά απ’ όσα εξήγγειλε η...
γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Περιγράφοντας το «χάος» που βρήκε στις φυλακές μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και «ξεχνώντας» όλες τις εκσυγχρονιστικές αλλαγές που έγιναν αυτήν την τετραετία στην κατεύθυνση του εξανθρωπισμού, η Σ. Νικολάου αποσαφήνισε τους στόχους της σημερινής κυβέρνησης και τις μεθόδους με τις οποίες θα τους υλοποιήσει.

«Η ασφάλεια στα Καταστήματα Κράτησης είναι το άλφα και το ωμέγα για μία ορθή και αποτελεσματική αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Στόχος μας είναι ο επαναπροσδιορισμός των μέτρων ασφαλείας στις φυλακές.

Προς επίρρωση αυτού του στόχου, μελετάται η δημιουργία πειθαρχικών τμημάτων σε κλειστά καταστήματα κράτησης και φυσικά πειθαρχικής φυλακής ασφαλείας στο άμεσο μέλλον.

»Επαναπροσδιορίζονται τα μέτρα ασφαλείας στα καταστήματα κράτησης, καθώς και τα μέτρα μη πρόσβασης drones ή ελικοπτέρων. Τέλος, μελετάται η τοποθέτηση μηχανημάτων x ray καθώς και συσκευών sniffers και jammer απενεργοποίησης κινητών.

»Στον στρατηγικό σχεδιασμό υπάγεται η επαναφορά των καταστημάτων κράτησης υψίστης ασφαλείας, τα οποία αφορούν κρατουμένους υψηλής επικινδυνότητας που έχουν καταδικαστεί για ειδεχθή εγκλήματα.

»Σε αυτά τα καταστήματα θα κρατούνται κρατούμενοι ιδιαίτερα επικίνδυνοι, στους οποίους και δεν θα χορηγούνται καθόλου άδειες. Με την επαναφορά τους, τα φαινόμενα αποδράσεων βαρυποινιτών θα μειωθούν δραστικά».

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Γκιόλας, Σπ. Λάππας, Σ. Ελευθεριάδου, Θ. Ξανθόπουλος, Γ. Ψυχογιός) κατέδειξαν το ξεπερασμένο, αυταρχικό αλλά και αναποτελεσματικό χρώμα του κυβερνητικού σχεδίου, επέμειναν στον ανθρωπισμό που πρέπει να χαρακτηρίζει το σωφρονιστικό σύστημα και υπεραμύνθηκαν της ισορροπημένης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στους άξονες: Ασφάλεια - Ανθρωπισμός - Επανένταξη.

Ανέδειξαν, τέλος, τη μονοδιάστατη εμμονή της κυβέρνησης στη «δήθεν» ασφάλεια, που και αυτή διαψεύδεται, αλλά και τη διαχειριστική ανεπάρκεια η οποία καθημερινά γεννά αδιέξοδα. Οι ίδιοι βουλευτές αναφέρθηκαν στη σταθερή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστροφή του σωφρονιστικού συστήματος στο υπουργείο Δικαιοσύνης:

«Το αποκρουστικό πρόσωπο του αυταρχισμού στις φυλακές αναδείχθηκε σήμερα κατά την παρουσίαση του κυβερνητικής πολιτικής στην επιτροπή σωφρονιστικού της Βουλής. “Νόμος και τάξη” χωρίς έλεος και πάνω στους κρατουμένους, χωρίς στρατηγικό σχέδιο και γνώση αλλά με όρους τηλεοπτικού σόου. Η δεξιά πολιτική περιλαμβάνει: Φυλακές τρίτου τύπου χωρίς δικαιώματα, “χωροφυλακίστικη” μεταχείριση, αυστηροποίηση των πάντων, περιστολή των αδειών των κρατουμένων, συρρίκνωση των αγροτικών φυλακών, εγκατάλειψη της κοινωνικής επανένταξης, παραμέριση της εκπαίδευσης και απασχόλησης των κρατουμένων και αντικατάσταση δικαστικού λειτουργού/επιθεωρητή από ένστολο αξιωματικό και, βέβαια, αδιαφορία ή άγνοια για τις διεθνείς επιπτώσεις στη χώρα».

Ο κ. Σισιλιάνος

Στο μεταξύ, ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε εντελώς άλλο κλίμα έδωσε έμφαση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού και της ιατρικής περίθαλψης.

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη καθιέρωσης ενός ένδικου μέσου, κατά το άρθρο 13 της ΕΣΔΑ, που θα παρέχεται στους κρατουμένους προκειμένου να μπορούν να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες κράτησης ή την παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Εξήρε τη νομοθεσία (επί ΣΥΡΙΖΑ) για τη διερεύνηση των περιστατικών αυθαιρεσίας από την αστυνομία και την έρευνα των περιστατικών αυτών, σημειώνοντας: «Το να έρχεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να διαπιστώνει παραβίαση σε τέτοιου είδους υποθέσεις είναι λυπηρό».

Επέκρινε, τέλος, την τακτική του κλεισίματος υποθέσεων αστυνομικής αυθαιρεσίας «με μαρτυρίες συναδέλφων», όπου η υπόθεση μπαίνει «κάτω από το χαλί, δεν έγινε τίποτα, την κουκουλώσαμε και τελειώσαμε»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: