27.2.20

Ώστε αυτό σημαίνει «υπαγωγή» της ΕΡΤ...

...στο γραφείο του Πρωθυπουργού;...

Την ώρα που οι πρωτοφανείς χειρισμοί της κυβέρνησης με το προσφυγικό σε Λέσβο και Χίο συνέθεσαν ένα εξίσου πρωτοφανές χάος, οι ειδήσεις που έρχονται από την ΕΡΤ προκαλούν θυμηδία και οργή. Μέσα σε λιγότερο από...
24 ώρες, ένα ρεπορτάζ από τη Λέσβο κατέβηκε, μία τηλεοπτική σύνδεση ακυρώθηκε για να μην εμφανιστούν διαδηλωτές και ο δήμαρχος της περιοχής, ενώ όλοι οι δημοσιογράφοι στα περιφερειακά μέσα οφείλουν πλέον να λαμβάνουν άδεια από τα κεντρικά πριν δημοσιεύσουν περιεχόμενο στις ιστοσελίδες. Γράφουμε αυτό το κείμενο για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την στήριξή μας στους συναδέλφους – θύματα της λογοκρισίας, προληπτικής και μη, αλλά και με την απαίτηση να αρθεί η φίμωση και να συνειδητοποιήσει η διοίκηση ότι βρίσκεται σε δημόσιο φορέα, όχι στο Γραφείο Τύπου της ΝΔ, όπως είχε συνηθίσει.

Εν μέσω χαοτικής κατάστασης, βάρβαρης καταστολής και σοβαρών εξελίξεων σε Λέσβο και Χίο, η διοίκηση της ΕΡΤ και στελέχη που βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις αποφάσισαν να ρίξουν μία μορφή «μαύρου» στην ενημέρωση από τον δημόσιο φορέα.

Όλα ξεκίνησαν τη Τρίτη, όταν ένα ρεπορτάζ δύο συναδέλφων, δημοσιογράφων της ΕΡΤ στο Αιγαίο, κατέβηκε μετά από παρέμβαση από την Αθήνα, καθώς κρίθηκε «δυσάρεστο» για την κυβερνητική πολιτική και επιχειρηματολογία, ίσως και αταίριαστο με την σιωπή που έχει επιβληθεί σε πολλά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι λογοκριτικές πρακτικές όμως ήταν μόνο στην αρχή, καθώς, για να μην παρατηρηθούν άλλα φαινόμενα «απείθειας», αποφασίστηκε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι των περιφερειακών Μέσων της ΕΡΤ θα πρέπει να υποβάλλουν τα άρθρα τους πρώτα «προς έλεγχο», αντί να τα δημοσιεύουν απευθείας στις ιστοσελίδες.

Εκτός από την προληπτική λογοκρισία που σημαίνει μία τέτοια απόφαση, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αποτελεί και μεγάλη προσβολή για την επαγγελματική επάρκεια, εγκυρότητα και την πορεία πολλών συναδέλφων, εργαζόμενων της ΕΡΤ που, όπως σημειώνουν οι Ενώσεις Συντακτών της Περιφέρειας στην κοινή τους ανακοίνωση, «ουδέποτε στο παρελθόν -για δεκαετίες κάποιοι από αυτούς- διαψεύστηκαν» αλλά τώρα «τίθενται σε καθεστώς ενός ιδιότυπου ελέγχου».

Λίγες ώρες μετά ήρθε το τρίτο κρούσμα, σχεδόν σε απευθείας σύνδεση. Όπως καταγγέλλει η ΠΟΣΠΕΡΤ:

«Η συνάδελφος δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αιγαίου Τζινέλη, ενώ ήταν έτοιμη να βγεί στον αέρα απευθείας από τη δυτική Λέσβο, έχοντας δίπλα της τον Δήμαρχο και 4.000 κατοίκους διαδηλωτές, απαντώντας στην off air παρέμβαση του παριστάμενου στο control του studio, γεν. διευθυντή ειδήσεων Καφαράκη, ο οποίος δεν ήθελε στο πλάνο ούτε τους κατοίκους ούτε να ακουστεί ο Δήμαρχος, δήλωσε ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί. Ο κ. Καφαράκης δεν δίστασε ούτε δευτερόλεπτο, η εντολή στο control ήταν κοφτή, «δεν θα βγάλετε την Τζινέλη». Οι κάτοικοι της Λέσβου όπως μας πληροφόρησαν, είναι εξαγριωμένοι εναντίον της ΕΡΤ και για αυτή την πράξη λογοκρισίας που συνέβη μπροστά στα μάτια τους».

Πιο εύγλωττα τα είπε ο ίδιος ο Δήμαρχος της Δυτικής Λέσβου που υπέστη τη λογοκρισία, με μία λακωνικότατη αλλά αποκαλυπτική ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ: «Είπα να πω δυο λόγια στο δελτίο της ΕΤ1. Από την ψαλιδιά στον αέρα πάνε τα μαλλιά μου».

Βλέπουμε λοιπόν ξανά την άποψη που έχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εκφράζεται μέσα από τον πρώην επικεφαλής του γραφείου Τύπου της και νυν διορισμένου Προέδρου, Κωνσταντίνο Ζούλα, για την «ανεξάρτητη και πλουραλιστική ΕΡΤ» που υποσχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως και το ότι –μάλλον- η μιντιακή «παντοκρατορία» που απολαμβάνει, δεν της είναι αρκετή. Θυμίζουμε επίσης ότι σε μία από τις πρώτες κυβερνητικές αποφάσεις, τον Ιούλιο, η ΕΡΤ μαζί με το ΑΠΕ τέθηκαν υπό τον άμεσο έλεγχο του Μεγάρου Μαξίμου. Άλλωστε, μόλις πριν λίγους μήνες είχαμε την υπόθεση του ντοκιμαντέρ «Αγορά II» του Γιώργου Αυγερόπουλου, από την παραγωγή του οποίου η ΕΡΤ αποσύρθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις, αρνούμενη να δώσει -όπως είχε δεσμευτεί από το 2016- το συμβολικό γι αυτήν ποσό των 15.000 ευρώ, και αγοράζοντας τελικά απλώς τα δικαιώματα προβολής. Ή την ανακοίνωση «καταδίκης» που εξέδωσε για ανάρτηση δημοσιογράφου της, του Νίκου Αγγελίδη, στο προσωπικό του προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, ως προάγγελος ίσως στα σημερινά γεγονότα.

Βλέπουμε επίσης αποφάσεις πρωτοφανούς φίμωσης δημοσιογράφων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, εκτός φυσικά του μαύρου του Σαμαρά στην ΕΡΤ. Συναδέλφων που φαίνεται ότι σε δύσκολες συνθήκες και μέσα σε εχθρικό περιβάλλον προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο, αλλά ταπεινώνονται από τις απόψεις κομματικών υπαλλήλων για την Ενημέρωση. Βλέπουμε, τέλος, διευθυντές και αρχισυντάκτες, να παραβιάζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας, ή να συναινούν δια της σιωπής στην παραβίασή του και στις λογοκριτικές πρακτικές που επιβάλλονται με άνωθεν εντολές.

Οι αποκαλύψεις αυτών των παρεμβάσεων έχουν προκαλέσει, ήδη από την Τετάρτη, έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζούλα προτιμάει να σιωπά επιδεικτικά. Δυστυχώς, το ίδιο επιδεικτικά σιωπά η μεγάλη δημοσιογραφική ένωση της χώρας, καθώς και η ανεξάρτητη αρχή που προορίζεται να επιβλέπει τον ραδιοτηλεοπτικό τομέα. ΕΣΗΕΑ και Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, για ακόμα μία φορά λάμπουν διά της απουσίας. Την ίδια ώρα μάλιστα που η ΕΡΤ φιμώνει, και τα συστημικά ΜΜΕ «αδιαφορούν» ή διαστρεβλώνουν, ενώ οι δημοσιογράφοι της Περιφέρειας, τοπικά ΜΜΕ σε Λέσβο και Χίο, μεταφέρουν υποδειγματικά τα γεγονότα ανοίγοντας τα μάτια των πολιτών σε όλη την Ελλάδα.

Εκφράζουμε λοιπόν την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους της ΕΡΤ κι απαιτούμε, μαζί με τις Ενώσεις της Περιφέρειας, εξηγήσεις και άρση της φίμωσης, ελπίζοντας ότι κάθε προσπάθεια «μαύρου», από εκπροσώπους της δημοσιογραφικής μαυρίλας, θα συναντάει την αντίδραση της κοινωνίας. Και θα πέφτει στο κενό...

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: