20.2.20

Το καθεστώς προστασίας...

Το καθεστώς προστασίαςΟι προστατευόμενοι μάρτυρες πριν απ’ όλα προστατεύονται. Μόνο η αρμόδια Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς γνωρίζει την ταυτότητά τους. Κανένας άλλος, μηδέ και των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου εξαιρουμένων. Το πώς και γιατί οι ίδιοι κατέθεσαν στον...
Αρειο Πάγο σε χρόνο που δεν ήταν γνωστός και με τρόπο που επίσης δεν είναι γνωστός είναι δικό τους θέμα.

● Το ότι και η Ειδική Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., μόνη αρμόδια να διασφαλίσει την ανωνυμία των μαρτύρων κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στη ΓΑΔΑ, ενημέρωσε εγγράφως τη Βουλή ότι «η υπηρεσία μας δεν διαθέτει εξοπλισμό για την απόκρυψη της ταυτότητας των μαρτύρων σε διά ζώσης εξέτασή τους, καθώς δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στον νόμο» αρκούσε προκείμενου να βρεθεί ο τρόπος για τη διασφάλιση ανωνυμίας στην όποια ηχητική και μόνο κατάθεση σε αντιπροσωπεία της προανακριτικής και φυσικά χωρίς τα κανάλια μαζεμένα έξω από τη ΓΑΔΑ και την εκ των προτέρων ανακοίνωση της ώρας και της ημέρας.

● Οι μάρτυρες δήλωσαν εξαρχής ότι δεν θα πάνε να καταθέσουν, αν δεν διασφαλίζονται όλοι οι όροι προστασίας τους. Μπορεί να είναι νόμιμο το ένταλμα για βίαιη προσαγωγή, αλλά οι βουλευτές που το ζήτησαν γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος εξαναγκασμού τους ούτε φυσικά αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε ποινική ευθύνη αν δεν εμφανιστούν.

● Είναι θέμα ακόμα και ποινικού ελέγχου μια αυθαίρετη εικασία ταυτοποίησης των ανθρώπων αυτών και πολύ περισσότερο, βέβαια, η προσβλητική μεταχείρισή τους από όσους ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν την ταυτότητά τους.

● Μόνον ο εισαγγελέας Διαφθοράς ή στη συνέχεια το δικαστήριο μπορεί να κρίνει αν συντρέχουν λόγοι άρσης της προστασίας τους και όχι οι ανακριτές βουλευτές που δεν είναι φυσικά υποκατάστατα κανενός δικαστηρίου, αλλά μιας προανακριτικής επιτροπής.

● Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν δώσει κατάθεση και στους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, οπότε αποτελεί τουλάχιστον ύβρη προς το πρόσωπό τους ο ισχυρισμός ότι μόνο, π.χ., ο Θ. Πλεύρης ή ο Β. Κεγκέρογλου μπορούν να τους αποσπάσουν την αλήθεια...

Άντα Ψαρρά

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: